Juridische mededeling | Over de EUROPA-website | Zoeken | Contact
Europa viert feest! - 50e verjaardag van het Verdrag van RomeSla taalkeuzebalk over (sneltoets: 2) 01/02/2008
EUROPA > 50e verjaardag > Nieuws en media > Artikel

Graffitikunstenaars vieren 50 jaar EU met facelift Turijn

Graffitikunstenaars vieren 50 jaar EU met facelift Turijn
Kunstenaars aan het werk

06/07/07

Straatkunstenaars vieren de 50e verjaardag van de EU door gehavende muren in Turijn te verfraaien met hun kijk op de Europese waarden.

Van de talloze evenementen op Europadag dit jaar was Segni d'Europaitaliano (it) zeker een van de origineelste. Het evenement werd gehouden van 7 tot 9 mei op initiatief van de stad Turijnitaliano (it) en Il Cerchio e le Gocceitaliano (it), een vereniging die graffiti en straatkunst promoot, in samenwerking met dichters van Opiemme. Drie gehavende muren in de Italiaanse stad werden in de verf gezet met kleurige citaten van de grondleggers van de EU en andere visionaire mannen en vrouwen.

Zoals professor Keating in de film Dead Poets Society zei: "Wát ze je ook vertellen, woorden en ideeën kunnen de wereld veranderen" en dat was nu precies de bedoeling van dit evenement. Met dit project werd de discussie verplaatst van de Brusselse ivoren torens naar de straat.

De citaten werden geselecteerd op een workshop met scholieren en een jonge dichter. Het zijn uitspraken van Jean Monnet, Albert Einstein, de heilige Augustinus, William Faulkner en vele anderen, die de mening van jongeren over Europa vertolken.

"Het was niet gemakkelijk om dit voor elkaar te krijgen", zei Danzio Bonavia van Il Cerchio e Le Gocce, "maar het stadsbestuur, voorbijgangers en het bedrijfsleven reageerden enthousiast. We hopen dat de graffiti een toerististische trekpleister wordt voor de stad." Einstein zei ooit: "Het is gemakkelijker een atoom te splitsen dan een vooroordeel weg te nemen", maar met deze erkenning van de straatkunst heeft Turijn bewezen dat dat niet altijd klopt.

Juridische mededeling | Over de EUROPA-website | Zoeken | Contact | Naar boven