Pravno obvestilo | O portalu EUROPA | Išči | Kontakt
Praznujemo Evropo! - 50. obletnica Rimske pogodbePreskočite vrstico z izbiro jezika (tipka za bližnjico=2) 01/02/2008
EUROPA > 50. obletnica > Novice in mediji > Članek

Torino praznuje 50 let EU z grafiti

Torino praznuje 50 let EU z grafiti
Umetniki pri delu

06/07/07

Ulični umetniki so 50. obletnico EU počastili tako, da so zanemarjene mestne zidove polepšali z mislimi, ki so jih navdihnile evropske vrednote.

Med številnimi dogodki, ki so letos obeležili dan Evrope, je bil zagotovo eden najbolj izvirnih projekt Znaki Evropeitaliano (it). V organizaciji mesta Torinoitaliano (it) in združenja il Cerchio e le Gocceitaliano (it), ki spodbuja pisanje grafitov in ulično umetnost, ter ob sodelovanju pesnikov iz Opiemme so med 7. in 9. majem trije zanemarjeni zidovi v tem italijanskem mestu na novo zažareli v živahnih barvah in navdihujočih citatih ustanoviteljev EU in drugih vizionarjev.

Kot je dejal profesor Keating v filmu Društvo mrtvih pesnikov: „Vseeno, kaj pravijo ljudje, besede in zamisli lahko spremenijo svet.“ Namen grafitov ob 50. obletnici EU je bil prav to, spremeniti svet. S to prireditvijo se je razprava o Evropi preselila iz resnih dvoran na ulice Evropske unije.

Citate so na posebni delavnici izbrali dijaki in mlad pesnik, med njimi pa so bile besede Jeana Monneta, Alberta Einsteina, svetega Avguština, Williama Faulknerja in številnih drugih, ki so svoj glas posodili mislim mladih o Evropi.

„Organizacija dogodka je bila zahtevna,“ je dejal Danzio Bonavia iz združenja il Cerchio e le Gocce. „Predstavniki mesta, mimoidoči in lokalna podjetja so bili navdušeni. Upamo, da bodo ti grafiti zdaj postali turistična znamenitost mesta.“ S priznavanjem vrednosti ulične umetnosti je mesto Torino dokazalo, da ne drži vedno znana Einsteinova trditev, da je „lažje razbiti atom kot predsodek“.

Pravno obvestilo | O portalu EUROPA | Išči | Kontakt | Na vrh