Rättsligt meddelande | Om webbplatsen EUROPA | Sök | Kontakt
EU fyller år! - Romfördraget firar 50-årsjubileumHoppa över språkvalsknapparna (kortkommando=2) 01/02/2008
EUROPA > 50-årsjubileum > Nyheter och medier > Artikel

Graffitikonstnärer sätter färg på Turin för att fira EU:s 50-årsjubileum

Graffitikonstnärer sätter färg på Turin för att fira EU:s 50-årsjubileum
Konstnärer i arbete

06/07/07

Gatukonstnärer uppmärksammar EU:s 50-årsdag genom att dekorera förfallna stadsmurar med citat som inspirerats av EU:s värderingar.

Bland Europadagens många evenemang i år var Signs of Europeitaliano (it) tveklöst ett av de mest originella. Evenemanget anordnades den 7–9 maj av Turins staditaliano (it) och föreningen il Cerchio e le Gocceitaliano (it), som arbetar för att främja graffiti och gatukonst, i samarbete med poeter från Opiemme. Tre förfallna murar i den italienska staden fick nytt liv. De täcktes med färg och imponerande citat från EU:s grundare och andra framsynta män och kvinnor.

I den kända filmen Döda poeters sällskap säger läraren John Keating: ”Oavsett vad folk säger kan ord och idéer förändra världen”. Det var det som var tanken med EU:s jubileumsgraffiti. På det här sättet flyttas EU-debatten ner från de politiska piedestalerna till gräsrotsnivå.

Citaten valdes ut i en workshop med skolelever och en ung poet. Bland citatens upphovsmän kan nämnas Jean Monnet, Albert Einstein, Augustinus och William Faulkner samt många andra personligheter som valts ut för att ge röst åt ungdomarnas tankar om EU.

”Vi la ner mycket jobb på evenemanget” säger Danzio Bonavia från il Cerchio e Le Gocce. ”Vi väckte entusiasm hos lokalpolitiker, förbipasserande och lokala företagare. Nu hoppas vi att graffitin blir en turistattraktion för Turin.” Genom att erkänna gatukonstens värde har Turin bevisat att Einsteins kända påstående att ”det är lättare att spränga en atom än en fördom” inte alltid stämmer.

Rättsligt meddelande | Om webbplatsen EUROPA | Sök | Kontakt | Till början