Oikeudellinen huomautus | Tietoa EUROPA-sivustosta | Haku | Yhteydenotot
Eläköön EU! Rooman sopimus 50 vuottaOhita kielivalikko (pikanäppäin=2) 01/02/2008
EUROPA > 50-vuotisjuhla > Uutiset ja tiedotusvälineet > Artikkeli

Torinolaiset graffititaiteilijat koristelivat rapistuneita seiniä

Torinolaiset graffititaiteilijat koristelivat rapistuneita seiniä
Graffititaiteilijoita työssään

06/07/07

Graffititaiteilijat osallistuivat Torinossa EU:n 50-vuotisjuhlan viettoon koristelemalla harmaita seiniä ja muureja eurooppalaisista arvoista kertovilla lauseilla.

Signs of Europe -projektiitaliano (it) oli varmasti yksi omaperäisimmistä hankkeista, joilla Eurooppa-päivää on tänä vuonna juhlistettu. Tapahtuman järjestivät Eurooppa-päivän tiimoilla (7.–9.5.) Torinon kaupunkiitaliano (it) sekä graffititaidetta ja seinäkirjoituksia tukeva il Cerchio e le Gocce -järjestöitaliano (it) yhdessä Opiemme-seuran runoilijoiden kanssa. Kolme ränsistynyttä torinolaisseinää sai projektin ansiosta uuden elämän, kun graffititaiteilijat koristelivat ne värikkäillä maalauksilla ja vaikuttavilla lainauksilla EU:n perustajien ja muiden edelläkävijöiden ajatuksista.

Projekti toteutettiin Kuolleiden runoilijoiden seura –elokuvan keskeisen hahmon professori Keatingin ajatuksia seuraten: sanat ja ajatukset voivat muuttaa maailmaa. Tapahtuma toi Euroopasta käytävän keskustelun politiikan norsunluutorneista kadulle ihmisten keskelle.

Sitaatit valitsi nuoren runoilijan opastuksella työskennellyt koululaisten työpaja. Seinille maalattaviksi lauseiksi valittiin Jean Monnet'n, Albert Einsteinin, Pyhän Augustinuksen, William Faulknerin ja monien muiden ajattelijoiden mietteitä. Tarkoituksena oli pukea sanoiksi nuorten ajatuksia Euroopasta.

Il Cerchio e Le Gocce -järjestön Danzio Bonavian mukaan tapahtuman järjestäminen vaati paljon työtä. ”Kaupunginisät, ohikulkijat ja liikkeenharjoittajat suhtautuivat hankkeeseen innostuneesti. Toivomme nyt, että graffiteista tulee yksi kaupungin turistinähtävyyksistä.” Albert Einstein totesi aikoinaan, että ennakkoluuloa on vaikeampi rikkoa kuin atomia. Tunnustamalla katutaiteilijoiden työn arvon Torinon kaupunki on osoittanut, että tämä kuuluisa toteama ei aina pidä paikkaansa.

Oikeudellinen huomautus | Tietoa EUROPA-sivustosta | Haku | Yhteydenotot | Sivun alkuun