Aviz juridic | Despre EUROPA | Căutare | Contact
Europa în sărbătoare - Cea de-a 50-a aniversare a Tratatului de la RomaSkip language selection bar (shortcut key=2) 01/02/2008
EUROPA > A 50-a aniversare > Ştiri şi media > Articol

Torino aniversează semicentenarul Uniunii Europene prin arta grafitti

Torino aniversează semicentenarul Uniunii Europene prin arta grafitti
Artişti la lucru

06/07/07

Artiştii străzii sărbătoresc semicentenarul UE prin decorarea unor ziduri dărăpănate din oraş cu inscripţii inspirate de valorile europene.

Dintre numeroasele manifestări care au comemorat, anul acesta, ziua Europei, Sub semnul Europeiitaliano (it) a fost, cu siguranţă, una dintre cele mai originale. Această manifestare, care a fost organizată în perioada 7-9 mai de primăria oraşului Torinoitaliano (it) şi de il Cerchio e le Gocceitaliano (it), o asociaţie de promovare a desenelor graffiti şi a artei stradale, în colaborare cu poeţii din grupul Opiemme, a readus la viaţă trei ziduri dărăpănate din oraşul italian, îmbrăcându-le în culori vibrante şi împodobindu-le cu citate ale fondatorilor Uniunii Europene şi alte altor figuri vizionare.

Conform faimoasei replici a profesorului Keating, personajul din filmul Cercul poeţilor dispăruţi, „Nu contează ce v-au spus alţii, cuvintele şi ideile pot schimba lumea”. Iar alegerea artei graffiti pentru aniversarea celor 50 de ani ai Uniunii Europene ilustrează întocmai acest concept. Datorită acestei manifestări, dezbaterea despre Europa a coborât din turnul de fildeş al UE direct în stradă.

În cadrul unui atelier la care a participat, alături de ceilalţi elevi, şi un tânăr poet, au fost alese citate care exprimă ideile tinerilor depre Europa. Jean Monnet, Albert Einstein, Sfântul Augustin şi William Faulkner sunt numai câteva dintre personalităţile ale căror cuvinte au inspirat participanţii.

„Manifestarea a fost greu de organizat”, a declarat Danzio Bonavia, de la asociaţia il Cerchio e Le Gocce. „Edilii, trecătorii şi reprezentanţii mediului de afaceri local au dat dovadă de mult entuziasm. Sperăm că aceste graffiti să devină una dintre atracţiile turistice ale oraşului.” Recunoscând astfel valoarea artei stradale, primăria din Torino a demonstrat că celebra afirmaţie a lui Einstein, „Este mai uşor să dezintegrezi un atom decât o prejudecată”, nu este întotdeauna adevărată.

Aviz juridic | Despre EUROPA | Căutare | Contact | Începutul paginii