Pravno obvestilo | O portalu EUROPA | Išči | Kontakt
Praznujemo Evropo! - 50. obletnica Rimske pogodbePreskočite vrstico z izbiro jezika (tipka za bližnjico=2) 01/02/2008
EUROPA > 50. obletnica > Kaj praznujemo

Kaj praznujemo

Otrok na obaliS podpisom Rimske pogodbe 25. marca 1957 je bila ustanovljena naša evropska družina. Petdeset let pozneje se še naprej zbližujemo. Ohranjamo različnost kultur, jezikov in tradicij, saj naša enotnost temelji na skupnih vrednotah:svobodi, demokraciji, pravni državi, spoštovanju človekovih pravic in enakosti. Petdeset let pozneje je veliko razlogov za praznovanje.

Mir in stabilnost

Za nami je neverjetno petdesetletno obdobje brez vojn med državami, ki sestavljajo EU. Pri tem sta imela pomembno vlogo združevanje in širitev s šestih na 27 držav. Hkrati je EU postala gonilna sila za mir v svetu.

Svoboda in demokracija

Demokracija je ena od temeljnih skupnih vrednot. Med temi vrednotami je EU uzakonila svobodo in ji dodala nove svoboščine ­– svobodno gibanje ljudi in blaga prek njenih meja. Brez nepotrebnih upravnih formalnosti lahko študiramo, delamo ali živimo v kateri koli državi EU in povsod uživamo zdravstvene in socialne ugodnosti. Tudi za potovanje po EU vedno manj potrebujemo potni list. EU je postavila temelje območju, na katerem meje niso več ovira za uresničevanje pravice ali varnosti.

Blaginja

Državljani EU uživajo enega najvišjih življenjskih standardov na svetu in zelo visoke socialne standarde. Evropa skrbi za uravnoteženostvedno večje blaginje in evropskega socialnega modela. Gospodarska moč je prinesla odgovornosti na svetovni ravni, ki se odražajo v trgovinski politiki EU in njeni politiki pomoči.

Zaposlovanje in gospodarska rast

Sodelovanje je bilo temelj za ustanovitev enotnega trga – največjega prostotrgovinskega območja na svetu – za uvedbo enotne valute za večino državljanov EU in za oblikovanje skupnih standardov za varstvo okolja ter varnost proizvodov. Enotni trg je temelj za ustvarjanje novih delovnih mest in spodbujanje gospodarske rasti, večja pa je tudi naša možnost izbire blaga in storitev po konkurenčnih cenah.

Te enkratne dosežke je treba praznovati. Vendar ne gre samo za pretekle dosežke. Gre za enkratno priložnost, da bolje razumemo sedanjost, načrtujemo prihodnost in se pogovorimo o tem, kakšno Evropo želimo.

Tako obletnico je treba praznovati dlje kot en sam dan. Po vsej Evropi bo celo leto potekalo veliko različnih praznovanj. Upamo, da se jih boste razveselili! 

 

Pravno obvestilo | O portalu EUROPA | Išči | Kontakt | Na vrh