Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου | Σχετικά με τον EUROPA | Αναζήτηση | Επικοινωνία
Η Ευρώπη γιορτάζει! - 50ή επέτειος της Συνθήκης της ΡώμηςΠαρακάμψτε τη γραμμή επιλογής γλώσσας (πλήκτρο άμεσης πρόσβασης=2) 01/02/2008
EUROPA > 50ή επέτειος > Τι γιορτάζουμε

Τι γιορτάζουμε

Ένα παιδί παίζει με αστερίες στην παραλία

Η υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης στις  25  Μαρτίου 1957 δημιούργησε την Ευρωπαϊκή οικογένεια. Πενήντα χρόνια μετά, οι δεσμοί μας γίνονται όλο και πιο ισχυροί. Παρόλο που εξακολουθούμε να έχουμε διαφορετικές κουλτούρες, γλώσσες και παραδόσεις, η ενότητα μεταξύ μας βασίζεται σε κοινές αξίες: την ελευθερία, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ισότητα. Πενήντα χρόνια μετά, έχουμε πολλά να γιορτάσουμε.

Ειρήνη και σταθερότητα

Πενήντα χρόνια χωρίς πόλεμο ανάμεσα στις χώρες που απαρτίζουν σήμερα την ΕΕ αποτελεί γεγονός άνευ προηγουμένου στην ιστορία. Σημαντικό ρόλο σ' αυτό έπαιξαν τόσο η ενοποίηση όσο και η διεύρυνση από 6 σε 27 χώρες. Συγχρόνως, η ΕΕ έχει γίνει υπολογίσιμη δύναμη για την ειρήνη στον κόσμο.

Ελευθερία και δημοκρατία

Η δημοκρατία αποτελεί μία από τις βασικότερες αξίες μας. Η ΕΕ εδραίωσε, ανάμεσα στις αξίες αυτές, την ελευθερία, προσθέτοντας νέες ελευθερίες – την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων και προϊόντων εντός των συνόρων της. Έτσι, έχουμε τη δυνατότητα να σπουδάσουμε, να εργαστούμε ή να ζήσουμε σε μια άλλη χώρα της ΕΕ με ελάχιστες γραφειοκρατικές διατυπώσεις και με υγειονομική ασφάλιση και κοινωνικές παροχές παντού. Tα ταξίδια μας στις χώρες της ΕΕ γίνονται όλο και περισσότερο χωρίς διαβατήριο. Επιπλέον, η ΕΕ έθεσε τα θεμέλια ενός χώρου όπου τα σύνορα δεν αποτελούν εμπόδιο στη δικαιοσύνη ή την ασφάλεια.

Ευημερία

Το βιοτικό επίπεδο και τα πρότυπα κοινωνικής προστασίας των πολιτών της ΕΕ είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο. Η ευρωπαϊκή φιλοσοφία στηρίζεται στο εξής: πώς θα βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στην αύξηση της ευημερίας και στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Λόγω της τεράστιας οικονομικής της δύναμης, η ΕΕ έχει επίσης αναλάβει ευθύνες σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίες αντικατοπτρίζονται στις εμπορικές της πολιτικές καθώς και στις πολιτικές της για την παροχή βοήθειας.

Απασχόληση και ανάπτυξη

Η συνεργασία μεταξύ μας οδήγησε στην ενιαία αγορά – τη μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερων συναλλαγών στον κόσμο, στο ενιαίο νόμισμα – που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι πολίτες της ΕΕ, καθώς και σε κοινά πρότυπα περιβαλλοντικής προστασίας και ασφάλειας των προϊόντων. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την ανάπτυξη και, ταυτόχρονα, μεγαλύτερη επιλογή αγαθών και υπηρεσιών σε ανταγωνιστικές τιμές.

Όλ'αυτά αποτελούν μοναδικά επιτεύγματα που αξίζει να τα γιορτάσουμε, αλλά δεν πρέπει να μένουμε στο παρελθόν. Η επέτειος αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία να κατανοήσουμε καλύτερα το παρόν και να ατενίσουμε το μέλλον, αλλά και να συζητήσουμε για το ποια Ευρώπη θέλουμε.

Μια τέτοια επέτειος αξίζει περισσότερες από μια μέρες. Στη διάρκεια όλου του χρόνου πρόκειται να διοργανωθούν ποικίλες εκδηλώσεις σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Σας ευχόμαστε καλή διασκέδαση!

Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου | Σχετικά με τον EUROPA | Αναζήτηση | Επικοινωνία | Αρχή σελίδας