Jogi nyilatkozat | Az EUROPA portálról | Keresés | Kapcsolat
Európa ünnepel - A Római Szerződés 50. évfordulójaA nyelvkiválasztó sáv átugrása (billentyűparancs=2) 01/02/2008
EUROPA > 50. évforduló > Mit ünnepelünk?

Mit ünnepelünk?

Tengeri csillaggal játszó kisgyerek a strandonA Római Szerződés aláírásával 1957. március 25-én létrejött az Európai Unióba tartozó országok családja. Ma, fél évszázad elteltével, még jobban összetartozunk. Noha más-más anyanyelvet beszélünk és eltérő kulturális örökséggel, illetve hagyományokkal rendelkezünk, egységbe kovácsolnak közös értékeink: a szabadság, a demokrácia és a jogállamiság, az emberi jogok tisztelete és az egyenlőség. Ötven évvel a Szerződés aláírását követően rengeteg mindent ünnepelhetünk.

Béke és stabilitás

Az Európai Uniót alkotó bármely két ország viszonylatában soha korábban nem volt példa arra, hogy fél évszázadon át ne törjön ki közöttük háború. Ebben nagy szerepet játszott az integráció, illetve az a tény, hogy az évek folyamán a tagállamok száma hatról huszonhétre emelkedett. Az Európai Unió ezzel párhuzamosan fontos szerepet vállalt a világbéke megőrzésében is.

Szabadság és demokrácia

A demokrácia mindnyájunk számára az egyik legfontosabb közös érték. Ugyancsak kulcsfontosságú a szabadság, melyet az EU új alapszabadságokkal egészített ki és erősített meg: a személyek és áruk szabad mozgásával, melynek nem állják útját a tagállamok közötti határok. Bármelyik uniós tagországban letelepedhetünk, munkát vállalhatunk vagy éppen tanulmányokat folytathatunk anélkül, hogy bürokratikus akadályok sorába ütköznénk. Egészségügyi és szociális ellátásunk sem szenved zavart. Unión belüli utazásaink során egyre kevesebb tagállam esetében van szükségünk útlevélre. Ezen túlmenően az Európai Unió lerakta egy olyan térség alapjait, ahol a határok nem akadályozzák az igazságszolgáltatás és a biztonság érvényesülését.

Jólét

Az EU polgárainak életszínvonala világviszonylatban kiemelkedően magas, hasonlóan a részükre biztosított szociális ellátások színvonalához. Az európai modell a növekvő jólét és az európai szociális védelem egyensúlyára épül. Az egyesült gazdasági erő globális kötelezettségekkel jár; ezeknek az EU kereskedelmi és segélypolitikája révén igyekszik eleget tenni.

Foglalkoztatás és gazdasági növekedés

Az együttműködés eredményeként létrejött az egységes piac, a világ legnagyobb szabad kereskedelmi területe, ahol a polgárok többsége közös valutával fizet, és ahol a környezetvédelem és a termékbiztonság vonatkozásában közös szabványok érvényesülnek. Az egységes piac létrejötte egyúttal hozzájárult a munkahelyteremtéshez és a gazdasági növekedéshez, és bővítette azon áruk és szolgáltatások körét, melyek árát kedvezően befolyásolta a kialakult verseny.

Ez egyedülálló teljesítmény, melyről feltétlenül meg kell emlékezni. Az ünneplés azonban nem csak a múltban elért eredményeknek szól. Kiváló alkalmat jelent arra is, hogy jobban megértsük a jelent, és a jövőbe tekintve megvitassuk, milyen Európában szeretnénk élni.

Minderre egy nap aligha elég, ezért az évforduló méltó megünneplése érdekébenEurópa-szerte a legkülönbözőbb rendezvények várják majd az érdeklődőket az egész év folyamán. Jó szórakozást kívánunk Mindnyájuknak!

 

Jogi nyilatkozat | Az EUROPA portálról | Keresés | Kapcsolat | Az oldal tetejére