Juridische mededeling | Over de EUROPA-website | Zoeken | Contact
Europa viert feest! - 50e verjaardag van het Verdrag van RomeSla taalkeuzebalk over (sneltoets: 2) 01/02/2008
EUROPA > 50e verjaardag > Speciale publicaties en producten

Speciale publicaties en producten

Publicaties

50 stappen voorwaarts - Europa's grootste successen
50 stappen voorwaarts - Europa's grootste successen  In deze mooi uitgegeven en onderhoudende brochure kunt u 50 verhalen lezen over alle voordelen van de Europese samenwerking voor mensen in en buiten Europa.

Taking Europe to the world - 50 years of the European Commission's External Service
Taking Europe to the world - 50 years of the European Commission's External Service  In deze brochure (ook online beschikbaar) wordt de ontwikkeling van de buitenlandse betrekkingen van de EU (handel, ontwikkelingshulp, humanitaire hulp en buitenlands beleid) in de afgelopen 50 jaar beschreven. Alleen in het Engels verkrijgbaar.

Statistical portrait of the European Union 2007
Statistical portrait of the European Union 2007 Geeft een algemene inleiding tot de beleidsgebieden en doelstellingen in de preambule van het EEG-Verdrag en 50 statistische indicatoren die aangeven wat er in 50 jaar op die beleidsgebieden bereikt is. Alleen in het Engels verkrijgbaar.

European Union: the next 50 Years
European Union: the next 50 Years  Verzameling van 50 artikelen van belangrijke denkers en besluitvormers uit Europa en de rest van de wereld. Er zijn bijdragen uit alle EU-landen. De inleidingen worden verzorgd door de Duitse bondskanselier Angela Merkel en José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie. Deze publicatie is een initiatief van Financial Times Business en Agora Projects, in samenwerking met de London School of Economics and Political Science. Alleen in het Engels verkrijgbaar.

50 ans du traité Euratom: Un temps pour le bilan
Een jubileumuitgave over het 50-jarig bestaan van het Euratom-Verdrag. Dit boek geeft een overzicht van de historische aspecten van het verdrag, hoe het de afgelopen 50 jaar is toegepast en de belangrijkste gebieden waar het voor geldt: ontwikkeling van onderzoek en verspreiding van kennis, gezondheids- en milieubescherming, nucleaire economie, nucleaire veiligheidscontrole en vreedzaam gebruik van radioactieve materialen en internationale betrekkingen. Verschijnt in het Duits, het Engels en het Frans.

The Rome Treaty, 50 years on
Dit jubileumboek vertelt het verhaal van Europa, wat wij door het Verdrag van Rome bereikt hebben en waar we gefaald hebben. Het boek wordt op 1 januari 2008 in het Engels en het Frans uitgegeven.

De verdragen van Rome op de voorpagina, 25.3.1957
De verdragen van Rome op de voorpagina, 25.3.1957 Deze collectie nieuwsartikelen in krantenformaat is voor het eerst verschenen toen de EU haar 40e verjaardag vierde. De publicatie bevat voorpagina's uit 1957 van 32 kranten uit 15 EU-landen. Meertalige publicatie.

Reflejos culturales de Europa en España
Boek met 27 artikelen door 27 culturele kopstukken uit elk van de 27 EU-landen (150 bladzijden met illustraties). Zij beschrijven hun indrukken als Europese burgers in dit jubileumjaar. Vanuit hun specifieke kennis van de Spaanse cultuur hebben zij het ook over de banden tussen Spanje en de Europese Unie. Alleen in het Spaans.

50 años construyendo Europa - Wat u altijd al wilde weten over Europa
50 años construyendo Europa Een brochure voor onderwijzers en andere opiniemakers in Spanje. Het bevat een samenvatting van de belangrijkste onderwerpen die te maken hebben met Europese integratie. Alleen in het Spaans.

Menudas noticias de Europa
Menudas noticias de Europa Tijdschriftje over Europa voor kinderen tussen 8 en 12 jaar, uitgegeven door de vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Spanje. Deze vijfde uitgave is gewijd aan de 50e verjaardag van de EU. Alleen in het Spaans.

De Verklaring van Berlijn
50 jaar na de oprichting van de Europese Unie zijn in maart 2007 de huidige leiders bijeengekomen in Berlijn voor een herdenking. De resultaten van de bijeenkomst zijn opgenomen in de Verklaring van Berlijn, een document met een visie voor de EU, met doelstellingen voor de toekomst van Europa.

Europos integracijos pamokos
Lessen in Europese integratie  Dit boek is bestemd voor Litouwse leraars die het in de klas over Europa willen hebben. Leerkrachten en scholieren worden aangemoedigd Europese thema's en de rol van Litouwen in de EU te bespreken. Het boek wordt onder scholen verspreid. Alleen in het Litouws verkrijgbaar.

Wir fahren nach Brüssel!
Wij gaan naar Brussel!  In deze brochure voor kinderen reist het Europa-paard van Nedersaksen "Eurogaloppo" naar Brussel om er de EU-instellingen te bezoeken. Daar legt het uit wat ze doen en hoe ze werken. Alleen in het Duits verkrijgbaar. 

Resolutie van het Europees Economisch en Sociaal Comité in het kader van de viering van het 50-jarig bestaan van de Verdragen van Rome
Resolutie van het Europees Economisch en Sociaal Comité in het kader van de viering van het 50-jarig bestaan van de Verdragen van Rome  Het EESC heeft op 14 maart het 50-jarig bestaan van het Verdrag van Rome gevierd en in het kader daarvan unaniem een resolutie goedgekeurd. Dat gebeurde in aanwezigheid van Max Kohnstamm, voormalig secretaris van de Hoge Autoriteit van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal en medewerker van Jean Monnet.

ECAS Manifesto: 10Cs for the 50th anniversary of the Treaty of Rome
European Citizen Action Service (ECAS) heeft een tienpuntenmanifest gepubliceerd om op te roepen tot ingrijpende hervormingen in de EU. Het gaat ervan uit dat het economische Europa van het Verdrag van Rome moet plaatsmaken voor het Europa van de burger. Dit document van 5 bladzijden is alleen in het Engels verkrijgbaar.

Krantenbijlage over de EU-verjaardag
Op 22 maart 2007 zijn de Ests- en Russischtalige kranten in Estland verschenen met een bijlage over de resultaten van 50 jaar Europese Unie en drie jaar EU-lidmaatschap van Estland.

Bijlage 50 jaar EU
In de Poolse editie van het weekblad "Newsweek"; is een bijlage van 48 bladzijden verschenen over de geschiedenis van het Verdrag van Rome en 3 jaar Pools lidmaatschap van de EU.

Tozsamosc Starego Kontynentu i przyszlosc projektu europejskiego
Een verzameling essays van bekende Poolse academici over Poolse visies op de oorsprong en de toekomst van de Europese Unie en de rol van Polen in de EU in de volgende 50 jaar. Enkel verkrijgbaar in het Pools.

O jednosc Europy. Polska mysl europejska w XX wieku
Dit boek vertelt wat de belangrijkste Poolse intellectuelen en politici van de 20e eeuw hebben bijgedragen tot de gedachte van de Europese integratie. Enkel verkrijgbaar in het Pools.

EU a gyerekeknek
Deze brochure van het voorlichtingsbureau van het Europees Parlement in Boedapest brengt de EU dichter bij kinderen met behulp van puzzels, stickers, een quiz en spelletjes. Vanaf half september wordt ze uitgedeeld op beurzen, tentoonstellingen en scholen. Enkel verkrijgbaar in het Hongaars.

European Economy News: 50 years of economic integration
Speciale uitgave van het tijdschrift European Economy News van de Europese Commissie, helemaal gewijd aan de integratie van de Europese economieën. Het gaat dieper in op enkele belangrijke aspecten van de EU, zoals het recht van iedere burger om in de EU te gaan wonen en werken waar hij wil, de euro en de interne markt. Alleen in het Engels.

50 aastat ühinemist (50 jaar integratie )
Speciale publicatie in het Ests en het Russisch die in maart is verschenen als supplement bij enkele dagbladen in Estland naar aanleiding van de 50e verjaardag van het Verdrag van Rome. Het supplement bevat artikelen over uiteenlopende Europese onderwerpen met bijdragen van nationale en Europese politici.

European Social Fund: 50 years investing in people - 50th anniversary book
Naar aanleiding van de 50e verjaardag van het Europees Sociaal Fonds (ESF) heeft de Commissie een geïllustreerd boek uitgegeven waarin de activiteiten van het ESF van de afgelopen vijftig jaar worden beschreven. Bevat teksten in het Duits, Engels en Frans. Ook is in 23 talen een folder gepubliceerd met basisinformatie over het ESF.

De Europese Commissie, 1958-72 – Geschiedenis en herinneringen
Historische weergave en herdenking van de eerste jaren van de Europese Commissie, vóór de eerste uitbreiding. Dit boek is geschreven door Europese historici op basis van de herinneringen van zo'n 120 mensen die er destijds bij betrokken waren. Het beschrijft het ontstaan van de Europese Commissie, haar kinderziektes en politieke en administratieve ontwikkeling. Verkrijgbaar in het Duits, Engels, Frans, Italiaans en Nederlands.

Joint Research Center - 50 years of science in Europe
Kijkt terug op 50 jaar Gemeenschappelijke Centrum voor Onderzoek, van de eerste vermelding in het Euratom-Verdrag in 1957 tot het referentiepunt voor wetenschap en technologie dat het vandaag de dag is. Alleen beschikbaar in het Engels.

Achtergrondpublicaties

Panorama van de EU
Panorama van de EU Brochure, korte inleiding tot de belangrijkste prestaties en beleidsgebieden van EU. Bevat een kaart van Europa.

Europe in 12 lessons
Europe in 12 lessons Brochure die een uitgebreid overzicht geeft van het doel van de EU, waarom en hoe zij is opgericht, hoe zij werkt en wat zij heeft bereikt voor de EU-burgers. Verkrijgbaar in het Engels en het Frans.

Meer publicaties

EU Bookshop
De EU Bookshop biedt online toegang tot de publicaties van de instellingen, agentschappen en andere organen van de EU. Naast de online boekwinkel vindt u hier ook een online catalogus en een archief van alle EU-publicaties.

Leeshoekje
Hier vindt u brochures waarin zo eenvoudig mogelijk wordt uitgelegd wat de Europese Unie is en wat zij doet. U vindt er ook landkaarten, affiches, prentbriefkaarten en lectuur voor jongeren.

Naar boven

Websites

Traité de Rome
Traité de Rome Deze website van de Franse regering over de 50e verjaardag van het verdrag van Rome illustreert de geschiedenis van de EU met historische documenten, videofragmenten en foto's. Hij bevat ook bijdragen van Europese kopstukken en een lijst van alle festiviteiten in Frankrijk.

Insieme dal 1957
De vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Italië wijdt een speciale afdeling "Insieme dal 1957" (samen sinds 1957) van haar website aan de belangrijkste verjaardagen in 2007: de 50e van het Verdrag van Rome, de 100e van de geboorte van Altiero Spinelli, de 20e van het Erasmusprogramma en de 30e van het Europees Universitair Instituut.

2007, het jaar van Europa
Deze drietalige website van het Bureau voor toerisme en congressen geeft informatie over de evenementen en festiviteiten in Brussel in 2007. 

Europafest
Deze website van de Duitse regering promoot de evenementen in Duitsland op 24 en 25 maart. Hij bevat ook informatie over de geschiedenis van de EU.

Euros du village
Een deel van deze Franse website is gewijd aan de 50e verjaardag van het Verdrag van Rome. Het bevat filmpjes met interviews met prominente Europeanen over hun visie op de toekomst van Europa, hun ervaringen en hun Europese droom.

Vivieuropa
Deze website van het rechtstreeks onder de Italiaanse minister-president vallende departement EU-beleid geeft informatie over instellingen, programma's, diensten en financiering van de EU. Ook wordt duidelijk gemaakt hoe de EU de levenskwaliteit van haar burgers heeft verhoogd. Site in het Italiaans.

De 50e verjaardag in Ierland
De 50e verjaardag in Ierland Het Ierse ministerie van Buitenlandse zaken heeft een deel van zijn website gewijd aan de 50e verjaardag van de EU. Er wordt vooral aandacht besteed aan de evenementen in Ierland. Site in het Engels en het Iers.

Fra de Seks till de 27 (Van 6 naar 27)
Een Deense website die de houding van Denemarken tot de EU door de jaren heen laat zien aan de hand van voorpagina's van Deense kranten.  

Naar boven

Videofragmenten

Bij de audiovisuele dienst van de EU vindt u videofragmenten over belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van de EU.

Star Projects
Star Projects Een reeks filmpjes over de resultaten van 50 jaar Europees onderzoek, zoals de invoering van de GSM-norm voor mobiele telefoons, de ontwikkeling van het WorldWideWeb en het grootste laboratorium voor deeltjesfysica ter wereld. De filmpjes zijn uitgezonden op EuroNews en kunnen in zeven talen worden bekeken.

Videoclips over het MEDIA-programma
Videoclips over het MEDIA-programma Deze videoclips bevatten scènes uit succesvolle Europese films die zijn ondersteund door MEDIA, een EU-programma voor de audiovisuele industrie. Het gaat onder meer om L’auberge espagnole, Good Bye Lenin!, Le Fabuleux destin d'Amélie Poulain, The Pianist, Billy Elliot, Mar adentro, La vita è bella. De clips zijn online beschikbaar in het Duits, het Engels en het Frans.

Het Europees Parlement en de opbouw van Europa
Deze video gaat over de meest gedenkwaardige momenten uit de geschiedenis van de EU, van WO II tot het ontwerp van Europese Grondwet in 2006. U kunt de periode waarin u geïnteresseerd bent kiezen en met uw eigen ogen zien wat er zich toen in Europa afspeelde.

Videofilmpjes over milieu-onderwerpen
Videofilmpjes over milieu-onderwerpen Verleden, heden en toekomst van Europese milieumaatregelen worden geïllustreerd aan de hand van de thema's lucht, water, afval, natuur en biodiversiteit, bescherming van de burger, chemicaliën en klimaatverandering.

DVD "Europa braucht eure Vision"
DVD met de beste inzendingen van de videowedstrijd "EURopäischE Vision", waarin jongeren hun mening over Europa geven. Deze wedstrijd werd georganiseerd door de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Duitsland. Studenten uit twaalf Duitse steden hebben in beeld gebracht hoe zij de toekomst van "hun" Europa zien.

"Samen 50"
"Samen 50"-clip Om de 50e verjaardag van de EU te vieren, hebben meer dan 900 medewerkers van de Europese Commissie samen een menselijke "50" gevormd. Het evenement is gefilmd en is te bekijken in een videoclip van 40 seconden.

EU Tube - Europa in beeld en geluid
Op EU Tube, het EU kanaal op YouTube, één van de populairste websites voor het delen van filmpjes, vindt u videoclips over EU-campagnes, interviews, debatten, concrete voorbeelden van de toepassing de EU-wetgeving en nog veel meer. De clips zijn beschikbaar in verschillende talen en u kunt reageren op wat u gezien heeft.

Naar boven

Affiches en prentbriefkaarten

Affiche over de Europese geschiedenis
Affiche over de Europese geschiedenis Affiche op A1-formaat (59,4 x 84 cm). "Europa in beweging – Het verhaal van de EU" is een geïllustreerd schematisch overzicht van de Europese en algemene geschiedenis vanaf de Tweede Wereldoorlog.

Affiche met logo van de 50e verjaardag "Samen sinds 1957"
Affiche op A2-formaat (42 x 59,4 cm), beschikbaar in 23 talen. Ook verkrijgbaar bij Europe Direct-informatiepunten en vertegenwoordigingen van de EU in de lidstaten.

Prentbriefkaart voor de 50e verjaardag "Samen sinds 1957"
Prentbriefkaart voor de 50e verjaardag "Samen sinds 1957" Ook verkrijgbaar bij Europe Direct-informatiepunten en vertegenwoordigingen van de EU in de lidstaten.

Poster met een chronologisch overzicht van de milieuactie van de EU
Op deze poster is te zien hoe in de voorbije vijftig jaar het Europese milieu is beschermd.

Poster over de belangrijkste ontwikkelingen in 50 jaar EU
Poster over de belangrijkste ontwikkelingen in 50 jaar EU Kleurrijke poster (69 x 91 cm) van het voorlichtingsbureau van het Europees Parlement in Boedapest. Op de poster worden de belangrijkste stappen in de Europese integratie en uitbreiding beschreven, waaronder het Verdrag van Rome. Er staan ook spectaculaire kaarten op met de zetels van instellingen en agentschappen van de EU. Je vindt er ook leuke weetjes (zoals de langste plaatsnaam) op, en een lijst van de officiële talen. Alleen in het Engels en het Hongaars verkrijgbaar.

Naar boven

Wallpapers voor uw pc

Om deze te downloaden, kunt u op de afbeelding klikken. U kunt uit twee formaten kiezen: groot (1024x768) of klein (800x600).

Wallpaper 800x600 jpeg - 57 KB [57 KB]  800x600

Wallpaper 1024x768 jpeg - 85 KB [85 KB]  1024x768

Naar boven

Herdenkingsmunt

Commemorative coin

Ter herdenking van de 50e verjaardag van de EU slaan alle landen uit de eurozone op 25 maart 2007 een muntstuk van 2 euro met een afbeelding van de Piazza del Campidoglio in Rome, waar op 25 maart 1957 het Verdrag van Rome werd ondertekend. Het is de eerste keer dat alle landen uit de eurozone hetzelfde muntstuk uitgeven en dat alle nationale zijden ervan gelijk zijn. Alleen aan de taal van het opschrift en het muntteken is te zien in welk land de munt is geslagen. In totaal worden bijna 90 miljoen van dergelijke muntstukken geslagen.

Naar boven

Postzegels en enveloppen

De Belgische, Cypriotische, Duitse, Franse, Griekse, Ierse, Italiaanse, Litouwse, Poolse, Portugese, Sloveense en Spaanse posterijen geven jubileumpostzegels uit.

Op 25 maart 2007 hebben de Portugese posterijen, in samenwerking met de vertegenwoordiging van de Europese Commissie, een postzegel met het officiële logo van de 50e verjaardag van de EU, een speciale enveloppe en een folder uitgegeven.

postzegels

De Griekse posterijen geven een herdenkingszegel met normale frankeerwaarde uit. De zegel is bestemd voor algemeen gebruik in 2007, niet alleen voor filatelisten.

 

De Ierse posterijen geven naar aanleiding van de verjaardag van het Verdrag van Rome een zegel van 55 cent uit. Er komt ook een zeldzame filatelistisch-numismatische uitgave (slechts 5000 exemplaren) met een speciale herdenkingsmunt van 2 euro, geslagen door de Nationale Bank.

postzegels De Cypriotische posterijen hebben een speciale postzegel ontworpen die op 3 mei in omloop wordt gebracht. 

 

In Litouwen, wordt op 24 maart een enveloppe met het logo en een speciale stempel uitgegeven naar aanleiding van de verjaardag van het Verdrag van Rome. De Litouwse posterijen organiseren een speciale afstempeling voor filatelisten.

postzegels

Op 25 maart geven de Poolse posterijen in samenwerking met de vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Polen een speciale enveloppe met het logo van de 50e verjaardag van het Verdrag van Rome uit, evenals een speciale zegel en afstempeling.

Postzegels De Franse posterijen vieren de 50e verjaardag met een zegel die de solidariteit voorstelt, een van de fundamentele Europese waarden die in het Verdrag van Rome zijn opgenomen.

Van maart tot december 2007 gebruikt de vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Duitsland een speciaal ontworpen poststempel “Together since 1957”, dat op verzoek gratis verkrijgbaar is. Ook op de postzegelbeurs van Essen (3-5 mei) zal dit poststempel verkrijgbaar zijn. Op deze beurs en in filatelieloketten in heel Duitsland zullen jubilieumenveloppes met het speciale stempel worden verkocht.

postzegels

Op 25 maart hebben de vertegenwoordiging van de Commissie in Slovenië en de Sloveense posterijen een speciale postzegel met het verjaardagslogo "Samen sinds 1957" in het Sloveens uitgegeven. 

 

 

postzegels

De Italiaanse posterijen geven twee jubileumzegels uit met een afbeelding van het patroon van de straatstenen van de Piazza del Campidoglio, waar 50 jaar geleden het Verdrag van Rome werd ondertekend.

Postzegels De Belgische post geeft een psotzegel uit met een voorstelling van de eerste zes lidstaten (België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Nederland) en een enveloppe met het verjaardagslogo "Together since 1957".

Postzegels De Spaanse posterijen vieren de 50e verjaardag met een speciale zegel waarop een kaart van Europa is afgebeeld met de EU-landen in verschillende kleuren, naargelang het jaar waarin ze tot de EU zijn toegetreden.

Naar boven

Diversen

Loterij

De Spaanse nationale blindenorganisatie (ONCE), die een populaire loterij organiseert, brengt een jubileumloterijbriefje in omloop met het nummer 25.03.1957.

Naar boven

 

Juridische mededeling | Over de EUROPA-website | Zoeken | Contact | Naar boven