Om du ringer larmnumret 112
från en vanlig telefon eller en mobiltelefon i EU, så svarar en telefonist som antingen hjälper dig direkt eller kopplar dig vidare till rätt ställe. I båda fallen ska du få samma bemötande som om du ringde det nationella nödnumret.
Man arbetar nu hårt för att se till att alla larmcentraler är rustade att ta emot den stora mängden inkommande samtal.I EU registreras varje år 100 miljoner larm om akut sjuka eller skadade personer. Räddningstjänsten (ambulans, brandkår och polis) i varje land måste vara uppkopplad mot larmcentralerna. Det krävs investeringar i ny teknik för att exakt lokalisera dem som ringer in larmen, eftersom detta är avgörande för en snabb insats.
En annan utmaning är se till att allmänheten känner till numret och använder det på rätt sätt. I dag är 60 % av alla samtal bus- eller felringningar och det förlänger svarstiderna avsevärt.
Ny teknik är också på väg för att göra det möjligt för bilar att automatiskt larma 112 vid en olycka. EU vill att alla nya bilar ska vara utrustade med denna teknik för automatisk uppringning (eCall 


) från och med 2009. Men för att det fungera måste räddningstjänsterna kunna ta emot och bearbeta uppgifter om var ett fordon befinner sig.