Правна информация | За EUROPA | Търсене | За контакти
Европа празнува! - 50-годишнина на Договора от РимSkip language selection bar (shortcut key=2) 01/02/2008
EUROPA > 50-годишнина > Новини и медия > Статия

Зелена седмица: минало и бъдеще на околната среда в Европа

Зелена седмица: минало и бъдеще на околната среда в Европа
От 2000 г. насам Зелената седмица е ежегодна среща, посветена на околната среда в Европа

12/06/07

2007 година отбелязва 50-годишнина от европейското изграждане и следователно е година на равносметка и бъдещи перспективи. Околната среда е в центъра на вниманието по случай Зелената седмица.

Шест програми за действие в областта на околната средаEnglish - първата, от които през 1973 г., регламентът REACHEnglish, стратегияEnglish и план за действиеEnglish  за борба с вредните последици на замърсяването: това са само част от успехите, постигнати благодарение на общите европейски усилия.  Въпреки това напредъкът остава недостатъчен, особено в очите на наблюдателите и на другите неправителствени участници.

След половинвековни усилия в областта на околната среда е настъпил момент да се извлече поука от успехите и неуспехите, за да се подготви по-добре бъдещето. Ето защо Европейският съюз реши да постави темата в центъра на вниманието по време на Зелената седмицаEnglish, която се провежда от 12 до15 юни тази година в Брюксел.

По темата „Поуки от миналото и бъдещи предизвикателства“ седмото издание за пореден път отрежда подобаващо място на идеите. В продължение на три дни всички заинтересовани страни – политици, гражданско общество и бизнес среди – имат възможността  да се срещнат, да обменят идеи и да споделят опит в областта на околната средаEnglish.

От 3 до 15 юни европейската столица е също така домакин на изложбаEnglish, озаглавена „Новаторска разходка в парка“.  Разположен в непосредствена близост до европейските институции, паркът Cinquantenaire в продължение на две седмици ще е сцена за многобройни изяви, организирани от различни предприятия, отдали се на всекидневната борба в името на околната среда.

Видеоматериали, посветени на постиженията на ЕС в областта на околната средаEnglish

50 години усилия за опазване на околната среда (видеоматериал)English

Висококачествена околна среда - ролята на ЕС (брошура)

Правна информация | За EUROPA | Търсене | За контакти | Начало на страницата