Rättsligt meddelande | Om webbplatsen EUROPA | Sök | Kontakt
EU fyller år! - Romfördraget firar 50-årsjubileumHoppa över språkvalsknapparna (kortkommando=2) 01/02/2008
EUROPA > 50-årsjubileum > Nyheter och medier > Artikel

Gröna veckan: Miljöläget i EU i går, idag och i morgon

Gröna veckan: Miljöläget i EU i går, idag och i morgon
Gröna veckan har varje år sedan 2000 varit träffpunkt för miljöansvariga i EU.

12/06/07

I år firar EU-samarbetet 50-årsjubileum. Det är ett bra tillfälle att sammanfatta läget och se framåt på alla områden. Miljöfrågorna utgör inget undantag utan tas upp till granskning under Gröna veckan.

Sex handlingsprogram för miljönEnglish sedan 1973, ReachEnglish förordningen, en strategiEnglish och en handlingsplanEnglish för bekämpning av föroreningarnas konsekvenser. Det är bara några av de många framsteg som gjorts tack vare gemensamma insatser inom EU. Dessa framsteg välkomnas, men de är fortfarande otillräckliga, särskilt om man frågar utomstående bedömare och andra icke-statliga aktörer.

Efter ett halvsekel med EU-insatser på miljöområdet kan det vara dags att dra lärdom av såväl framgångarna som misslyckandena för att på bästa sätt förbereda det arbete som väntar framöver. EU har därför fastställt detta som centralt tema för Gröna veckanEnglish , som i år äger rum i Bryssel den 12–15 juni.

Under rubriken ”gårdagens lärdomar, morgondagens utmaningar” låter man under den sjunde upplagan av Gröna veckan än en gång idéerna flöda. Under tre dagar får alla berörda aktörer, alltifrån politiker och näringslivsfolk till företrädare för det civila samhället, tillfälle att träffas, utbyta åsikter och dela med sig av sina erfarenheter på miljöområdetEnglish .

I anslutning till detta evenmang visas i Bryssel under tiden 3–15 juni även en utställningEnglish med temat ”An innovative walk in the park”. Cinquantenaire-parken, som är belägen ett stenkast från EU:s institutioner, blir under två veckor skådeplats för en lång rad evenemang i regi av olika företag som dagligen slåss för miljön.

Se videoklipp om resultatet av EU:s insatser på miljöområdet

50 år av miljövård i Europa (videoklipp) English

EU:s bidrag till en bra miljö (broschyr)

Rättsligt meddelande | Om webbplatsen EUROPA | Sök | Kontakt | Till början