Φέτος που γιορτάζουμε πενήντα χρόνια οικοδόμησης της Ευρώπης, είναι καιρός να κάνουμε έναν απολογισμό, αλλά και να κοιτάξουμε τις μελλοντικές προοπτικές σε όλους τους τομείς. Για τον περιβαλλοντικό τομέα, την ευκαιρία αυτή μας τη δίνει η Πράσινη Εβδομάδα.
Έξι προγράμματα δράσης για το περιβάλλον
από το 1973, ο κανονισμός REACH
, μια στρατηγική
και ένα σχέδιο δράσης
για την καταπολέμηση των βλαβερών συνεπειών της ρύπανσης είναι μερικά μόνο από τα πολυάριθμα θετικά βήματα που έχουν γίνει στον περιβαλλοντικό τομέα χάρη στην κοινή ευρωπαϊκή δράση. Και όμως, τα μέτρα αυτά δεν είναι αρκετά, ιδίως κατά την άποψη ορισμένων παρατηρητών και μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Μετά από μισό αιώνα ευρωπαϊκής δράσης στον περιβαλλοντικό τομέα, ήλθε η στιγμή να αποκομίσουμε διδάγματα τόσο από τις αποτυχίες όσο και από τις επιτυχίες του παρελθόντος, ώστε να προετοιμάσουμε καλύτερα το μέλλον. "Διδάγματα του παρελθόντος, προκλήσεις του μέλλοντος" είναι λοιπόν το κεντρικό θέμα της φετινής Πράσινης Εβδομάδας
της ΕΕ που διεξάγεται στις Βρυξέλλες από τις 12 έως τις 15 Ιουνίου.
Επί τρεις ημέρες, πολιτικοί παράγοντες, εκπρόσωποι των επιχειρήσεων και της κοινωνίας των πολιτών και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν, να ανταλλάξουν απόψεις, ιδέες και εμπειρίες στον τομέα του περιβάλλοντος
.
Στο περιθώριο αυτής της εκδήλωσης, η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα φιλοξενεί, από τις 3 έως τις 15 Ιουνίου, μια έκθεση
με τίτλο "Ένας πρωτότυπος περίπατος στο πάρκο". Στο "Parc du Cinquantenaire", που βρίσκεται σε απόσταση μερικών βημάτων από τα κτίρια των ευρωπαϊκών οργάνων στις Βρυξέλλες, γίνονται για δύο εβδομάδες διάφορες εκδηλώσεις από επιχειρήσεις που έχουν εντάξει στο καθημερινό τους πρόγραμμα τη μάχη για ένα καλύτερο περιβάλλον.
Παρακολουθείστε τα βίντεο για τη δράση της ΕΕ στον περιβαλλοντικό τομέα
50 χρόνια προστασίας του περιβάλλοντος στην Ευρώπη (βίντεο)
Ένα ποιοτικό περιβάλλον - Πώς συμβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση (φυλλάδιο)