Правна информация | За EUROPA | Търсене | За контакти
Европа празнува! - 50-годишнина на Договора от РимSkip language selection bar (shortcut key=2) 01/02/2008
EUROPA > 50-годишнина > Новини и медия > Статия

Денят на Европа пожъна невероятен успех

Денят на Европа пожъна невероятен успех
Алпийски водачи побиват знамето на ЕС на връх в Алпите.

15/05/07

От величествени планини до талантливи режисьори – културното многообразие бе представено чрез европейското наследство, хора на изкуството и достижения.

Точно в 10.30 часа на 9 май петдесет планински водачи побиха европейското знаме на петдесет различни върха из цяла Италия. Европейският флаг се развяваше от Алпите до вулканите Везувий и Етна в чест на 50-годишнината на ЕС. Амбициозното начинание бе организирано по инициатива на Ломбардската асоциация на планинските водачиit  по повод 50-годишнината на ЕС, за да подчертае неговата роля на пазител на мира в Европа, както и за да възхвали величието на европейските планини и естествената красота на природата в Европа.

Друго оригинално събитие в чест на Деня на Европа се състоя в Австрия, където виенчани засадиха огромна цветна леха в парка „Blumengärten Hirschstetten”. С размери 30 м на 25 м лехата представлява своеобразна  карта на Европа, а различните държави и етапите на тяхното присъединяване към ЕС са представени с различни цветове и нюанси.

27 държави, 27 филма, 4 града, 432 прожекции – що е то? Познахте - Eurocine27English (en)Français (fr)Nederlands (nl)  . Денят на Европа бе повод за изява на европейския кинематографски талант. По един филм от всяка от 27-те държави-членки на ЕС бе прожектиран в Рим, Париж, Мадрид и Брюксел. Сгоден случай за любителите на киното да се насладят на европейското културно многообразие!

Европейският парламент в Брюксел бе домакин на европейското научно, интелектуално и културно наследство. По случай Деня на Европа бяха организирани специални дебати с участието на 13 европейски носители на Нобелова награда, сред които бяха бившият президент на Полша Лех Валенса и италианският физик Карло Рубиа. Те обсъдиха минали, настоящи и бъдещи достижения на ЕС.

Откриването на тържествата се състоя на 5 май в белгийската столица с традиционния ден на отворените врати на европейските институции. Над 70 000 посетители, сред които и белгийската кралица Паола, прекрачиха прага на европейските сгради, за да надникнат в тях и да добият представа за всекидневната работа на европейските служители.

„Ден на Европа“ – знамето на ЕС се развява над Алпите (видеоматериал) 2'29"

Правна информация | За EUROPA | Търсене | За контакти | Начало на страницата