Rättsligt meddelande | Om webbplatsen EUROPA | Sök | Kontakt
EU fyller år! - Romfördraget firar 50-årsjubileumHoppa över språkvalsknapparna (kortkommando=2) 01/02/2008
EUROPA > 50-årsjubileum > Nyheter och medier > Artikel

Europadagen på topp

Europadagen på topp
Bergsguider hissar EU-flaggan på en bergstopp.

15/05/07

Alltifrån hisnande bergstoppar till begåvade filmare – en hyllning till den kulturella mångfalden genom det europeiska kulturarvet, artisterna och framgångarna.

På slaget kl. 10.30 den 9 maj hissade 50 bergsguider EU-flaggan på 50 bergstoppar över hela Italien. Från Alperna i norr till vulkanerna Vesuvius och Etna i söder vajade EU-flaggan för att uppmärksamma EU:s 50-årsjubileum. Denna imponerande bergsbestigning anordnades av Bergsguidernas förening i Lombardietit  för att framhäva EU:s ständigt pågående bidrag till freden i Europa. Evenemanget genomfördes dels med anledning EU:s 50-årsjubileum, dels som en hyllning till de storslagna berg och enastående natursköna områden som Europa kan uppvisa.

Ett annat spektakulärt firande bjöd österrikarna på när Europadagen uppmärksammades i Wien. Där planterade man en stor blomsterbädd i stadsparken ”Blumengärten Hirschstetten” i form av en Europakarta med måtten 30mx25m. Med hjälp av olika färger och skiftningar kunde man urskilja de enskilda länderna och i vilka omgångar de blev medlemmar av EU.

27 länder + 27 filmer + 4 städer + 432 visningar = Eurocine27English (en)Français (fr)Nederlands (nl)  , ett evenemang på Europadagen med fokus på talangfulla filmskapare. Aldrig tidigare visade filmer, en från vart och ett av EU:s 27 medlemsländer, kunde beskådas i Rom, Paris, Madrid och Bryssel. Den dagen fick biobesökarna ett verkligt smakprov på EU:s kulturella mångfald.

Europas vetenskapliga, intellektuella och kulturella elit intog scenen i Europaparlamentet i Bryssel. I samband med Europadagen anordnades en debatt mellan 13 europeiska nobelpristagare, bland andra Polens f.d. president Lech Wałęsa och den italienska fysikernCarlo Rubbia, som hade inbjudits för att diskutera EU:s framgångar förr, nu och i framtiden.

I den belgiska huvudstaden invigdes festligheterna traditionsenligt med en besöksdag i EU:s institutioner den 5 maj. Drygt 70 000 besökare, däribland Belgiens drottning Paola, ville se byggnaderna på insidan och få veta hur EU-tjänstemännens vardag ser ut.

Europadagen – EU-flaggor i Alperna (videoklipp) 2'29"

Rättsligt meddelande | Om webbplatsen EUROPA | Sök | Kontakt | Till början