Pravno obvestilo | O portalu EUROPA | Išči | Kontakt
Praznujemo Evropo! - 50. obletnica Rimske pogodbePreskočite vrstico z izbiro jezika (tipka za bližnjico=2) 01/02/2008
EUROPA > 50. obletnica > Novice in mediji > Članek

Praznovanje dneva Evrope doseže vrh

Praznovanje dneva Evrope doseže vrh
Alpski gorski vodiči z zastavo EU na gorskem vrhu.

15/05/07

Od osupljive lepote vršacev do nadarjenih filmskih ustvarjalcev – evropska kulturna različnost je slavila s skupno dediščino, umetniškimi deli in dosežki.

9. maja točno ob pol enajstih dopoldne je petdeset gorskih vodičev dvignilo evropsko zastavo na petdesetih gorskih vrhovih v Italiji. Evropska zastava v Alpah na severu ter na ognjenikih Vezuvu in Etni na jugu je zaplapolala v čast 50. obletnice Evropske unije. Gorski vzpon je pripravila Lombardska zveza gorskih vodicevit , da bi tako obeležila prispevek EU k miru v Evropi in se poklonila veličastni lepoti gora in narave v Evropi.

Posebno praznovanje dneva Evrope so pripravili tudi v Avstriji. V dunajskem mestnem parku Blumengärten Hirschstetten so na ogromni cvetlični gredi (30 m krat 25 m) z rožami zarisali zemljevid Evrope. Različne barve in odtenki cvetov označujejo posamezne države in pristope novih držav članic.

27 filmov iz 27 držav na 432 predstavah v štirih mestih – s prireditvijo Eurocine27English (en)Français (fr)Nederlands (nl)  so tako v Rimu, Parizu, Madridu in Bruslju na dan Evrope dali priznanje evropskemu filmu in priskrbeli pravo poslastico za ljubitelje evropskega filma in kulturne različnosti.

Predstavniki znanstvene, intelektualne in kulturne dediščine Evrope so se zbrali v Evropskem parlamentu v Bruslju, kjer so na dan Evrope s 13 nobelovci iz Evrope, med njimi sta bila tudi nekdanji poljski predsednik Lech Walensa in italijanski fizik Carlo Rubbia, pripravili pogovor o preteklih, sedanjih in prihodnjh dosežkih EU.

V belgijski prestolnici so se praznovanja začela 5. maja z vsakoletnim dnevom odprtih vrat institucij EU. Več kot 70 000 obiskovalcev, med njimi belgijska kraljica Paola, si je ogledalo prostore in začutilo utrip vsakodnevnega življenja zaposlenih v institucijah.

„Dan Evrope“ – zastava EU na alpskih vršacih (videoposnetek) 2'29"

 

 

Pravno obvestilo | O portalu EUROPA | Išči | Kontakt | Na vrh