Pravno obvestilo | O portalu EUROPA | Išči | Kontakt
Praznujemo Evropo! - 50. obletnica Rimske pogodbePreskočite vrstico z izbiro jezika (tipka za bližnjico=2) 01/02/2008
EUROPA > 50. obletnica > Novice in mediji > Članek

Pogovor o preteklosti in prihodnosti Evrope

Pogovor o preteklosti in prihodnosti Evrope

11/04/07

Evropska unija si je zelo prizadevala pritegniti prebivalce k slovestnostim ob svoji 50. obletnici. Ti so ob tej priložnosti na raznih javnih razpravah lahko povedali svoje mnenje o evropskem projektu.

V številnih mestih, med drugim v Rigi, Rimu English (en) italiano (it) ter na Malti English (en) Malti (mt) , so pripravili javne razprave o vrednotah ustanoviteljev EU ter o pomenu teh vrednot danes. V Lillu se je 3000 ljudi zbralo na razpravi o Evropi, v kateri so sodelovale nekatere znane osebnosti, denimo francoska igralka Sarah Biasini in nekdanji predsednik Evropske komisije Jacques Delors. Udeležili so se je tudi predstavniki znanih organizacij, kot sta Greenpeace in francoska SOS Racisme, ter razpravljali o okolju, demokraciji, družbeni pravičnosti in drugih pomembnih vprašanjih EU.

Dvotedenski festival Evrope v Londonu je privabil akademike, pisatelje in umetnike iz Evrope in drugod. V pogovoru z obiskovalci so spregovorili o najrazličnejših vprašanjih, denimo o prihodnji obliki EU ter evropski identiteti in vrednotah.

Italijani so v Rimu, Torinu in Lecceju pripravili Europedio – posebno interaktivno potovanje za obiskovalce.Prebivalci Stockholma so se lahko udeležili 4-dnevnega seminarja, na katerem so raziskovalci, politiki in vodilni poslovneži govorili o najpomembnejših zadevah EU.

Internet ter radijski in televizijski programi so bili druga pomembna oblika sporazumevanja in izmenjave mnenj. Tako je predstavnica Evropske komisije v Sloveniji odgovarjala na vprašanja v spletni klepetalnici, predstavniki v Nikoziji, Ljubljani in Dublinu pa so sodelovali v priljubljenih radijskih oddajah. V Barceloni je 500 000 poslušalcev prisluhnilo vodilni informativni radijski oddaji El Matí de Catalunya Ràdio, ki je predvajala intervju s predsednikom Komisije Joséjem Manuelom Barrosom in vodjo zunanje politike EU Javierjem Solano. Dotaknila sta se tudi tako vročih tem, kot so podnebne spremembe, energija in uradni jeziki v EU.

Pravno obvestilo | O portalu EUROPA | Išči | Kontakt | Na vrh