Jogi nyilatkozat | Az EUROPA portálról | Keresés | Kapcsolat
Európa ünnepel - A Római Szerződés 50. évfordulójaA nyelvkiválasztó sáv átugrása (billentyűparancs=2) 01/02/2008
EUROPA > 50. évforduló > Hírek és a média > Cikk

Középpontban Európa: vitasorozat a kontinens múltjáról és jövőjéről

Középpontban Európa: vitasorozat a kontinens múltjáról és jövőjéről

07/04/11

Az Európai Unió arra törekszik, hogy polgárai minél nagyobb számban vegyenek részt az 50. uniós születésnap alkalmából rendezett ünnepi eseményeken. E rendezvények Európa-szerte kiváló lehetőséget biztosítanak arra, hogy a kontinens lakosai véleményt mondjanak az európai integráció folyamatáról. A tapasztalatok szerint az európai polgárok élnek ezzel a lehetőséggel.

Sok érdeklődőt vonzottak a Riga és Róma English (en) italiano (it) városában, a Máltai Köztársaság English (en) Malti (mt) ban és más európai helyszíneken megrendezett vitafórumok, melyeken a résztvevők áttekintették, milyen jelentőséggel bírnak a mai modern világban az Unió alapító atyái által képviselt értékek. Lille-ben 3 000-en voltak kíváncsiak arra az európai vitafórumra, melyen számos ismert személyiség, így például Sarah Biasini francia színésznő és Jacques Delors, az Európai Bizottság volt elnöke is részt vett. A környezetvédelem, a demokrácia, a szociális igazságosság és más fontos európai uniós témakörök megvitatása céljából az eseményen közismert szervezetek is képviseltették magukat, köztük a Greenpeace és a francia SOS Racisme.

A kéthetes londoni Európa fesztivál keretében európai és nemzetközi akadémikusok, írók és művészek folytattak nyilvános párbeszédet az érdeklődőkkel egy sor európai vonatkozású témában. Ezek között szerepelt például az Európai Unió jövője, valamint az európai identitás és az európai értékek kérdése.

Olaszországban Róma, Torino és Lecce adott otthont az Europedia elnevezésű újszerű kezdeményezésnek, melynek révén a nézők különleges interaktív utazáson vehettek részt. Stockholmban négynapos fórum biztosított lehetőséget arra, hogy a hallgatóság tagjai és a meghívott kutatók, politikusok és vezető üzletemberek számos aktuális európai kérdésről véleményt cserélhessenek.

A nézetek ismertetésében és megismerésében kulcsfontosságú szerep hárult az internetre, a rádió- és TV-műsorokra is. Az Európai Bizottság képviselői Szlovéniában kérdés-felelet jellegű internetes csevegésekben, Nicosiában, Ljubljanában és Dublinban pedig rádióműsorokban vettek részt. Barcelonában félmillió érdeklődő hallgatta meg az El Matí de Catalunya Ràdio elnevezésű vezető rádiós hírműsorban sugárzott interjút, melynek során José Manuel Barroso, a Bizottság elnöke és Javier Solana, a közös európai kül- és biztonságpolitika főképviselője olyan aktuális és közérdeklődésre számot tartó kérdéseket tekintett át, mint az éghajlatváltozás, az energiafelhasználás és az uniós nyelvhasználat.

Jogi nyilatkozat | Az EUROPA portálról | Keresés | Kapcsolat | Az oldal tetejére