Правна информация | За EUROPA | Търсене | За контакти
Европа празнува! - 50-годишнина на Договора от РимSkip language selection bar (shortcut key=2) 01/02/2008
EUROPA > 50-годишнина > Новини и медия > Статия

Сара Биазини и Павел Делаг © Паскал Барил

Сара Биазини и Павел Делаг © Паскал Барил

23/02/07

"Nous nous sommes tant haïs" :през следващите седмици във Франция и Белгия ще се излъчи исторически филм с продуцент Доминик Антоан, съфинансиран от Европейския съюз за радио и телевизия и ползващ се с подкрепата на Представителството на Европейската комисия във Франция.

Още от самото начало Представителството на Европейската комисия е подкрепило идеята за филма, чийто замисъл е изключително подходящ в навечерието на толкова важния за Европа юбилей. В рамките на честванията на 50-годишнината на Европейския съюз (ЕС) Представителството е изявило готовност да окаже не само морална, но и финансова подкрепа на този проект.

Архивните кадри от филма са получени и оцветени благодарение на съдействието на Европейската комисия.Тези кадри са важни, тъй като придават историческа правдоподобност на иначе измислените събития, които се развиват в зората на европейското изграждане.

Действието на филма се развива между 9 май 1950 г. - денят, в който Робер Шуман ceštinadanskDeutscheesti keelελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianolatviešu valodalietuviu kalbamagyarNederlandsmagyarportuguêsslovenčinaslovenšcinasuomisvenska произнася своята декларация, и 10 август 1952 г., денят в който Жан Моне е назначен за председател на Върховния орган на Европейската общност за въглища и стомана (ЕОВС) danskDeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianoNederlandsportuguêssuomisvenska . Това е и сватбеният ден на Мари и Юрген, френско-немска двойка.

Във филма успешно се преплитат история  (Жан Моне, Робер Шуман ceštinadanskDeutscheesti keelελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianolatviešu valodalietuviu kalbamagyarNederlandsmagyarportuguêsslovenčinaslovenšcinasuomisvenska , Конрад Аденауер и т.н.) и измислица (Мари, Юрген, техните семейства и приятели). Двете сюжетни линии се застъпват, представяйки успоредно трудностите на героите при преодоляване на препятствията и пречките, с които се сблъсква процесът на помиряване.

Филмът показва как се е зародила Европа и как мъже и жени от двата бряга на Рейн е трябвало да се борят за днешната „преоткрита“, свободна и мирна Европа.

Европа се роди преди 50 години. "Толкова се мразихме" е среща с историята!

Видеорепортаж - "Nous nous sommes tant haïs" (3'47")

M5/Europe Images International :
Lagardère Active – 1 Rond Point Victor Hugo - 92137 ISSY LES MOULINEAUX
Tél : 01 55 95 58 00

Правна информация | За EUROPA | Търсене | За контакти | Начало на страницата