Pravno obvestilo | O portalu EUROPA | Išči | Kontakt
Praznujemo Evropo! - 50. obletnica Rimske pogodbePreskočite vrstico z izbiro jezika (tipka za bližnjico=2) 01/02/2008
EUROPA > 50. obletnica > Novice in mediji > Članek

Zgodovinski film "Tako zelo smo se sovražili"

Zgodovinski film "Tako zelo smo se sovražili"

23/02/07

V naslednjih tednih bo zgodovinski film "Nous nous sommes tant haïs" (Tako zelo smo se sovražili), ki ga je produciral Dominique Antoine s sofinanciranjem Evropske zveze za radiodifuzijo (EBU) in s podporo Predstavništva Evropske komisije v Franciji, predvajalo več frankofonskih televizijskih postaj v Belgiji in Franciji.

Predstavništvo je že v samem začetku moralno podprlo ta televizijski film, ki ima velik pomen na predvečer tako pomembne obletnice za Evropo. Zaradi praznovanja 50. obletnice Evropske unije je Predstavništvo želelo podpreti ta projekt s finančnimi sredstvi.

Črnobele arhivske posnetke v filmu je Evropska komisija dobila z natečajem, nato so jih spremenili v barvne. Arhivski posnetki naj bi dali zgodovinsko prepričljivost tej zgodbi, ki opisuje začetek gradnje Evropske unije.

Film prikazuje dogodke med 9. majem 1950,  dnevom deklaracije Roberta Schumana, in 10. avgustom 1952, ko je bil Jean Monnet imenovan za predsednika Visoke oblasti  Evropske skupnosti za premog in jeklo (ESPJ) danskDeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianoNederlandsportuguêssuomisvenska . To je bil tudi poročni dan Marie in Jürgena, mladega francosko-nemškega para.

V filmu se zgodovinski dogodki (Jean Monnet, Robert Schuman, Konrad Adenauer in drugi) prekrivajo z izmišljenimi (Marie, Jürgen, njuni družini in prijatelji). Obe zgodbi se medsebojno dopolnjujeta in prikazujeta, kako se eni in drugi spopadajo s težavami in nasprotovanjem spravi.

Gledalci bodo lahko videli, kako se je rodila Evropska unija in kako zelo so se možje in žene na obeh bregovih Rena morali boriti, da lahko danes končno obstaja svobodna in miroljubna združena Evropa.

Pred 50 leti se je rojevala Evropa. V televizijskem filmu "Nous nous sommes tant haïs" se lahko srečate s svojo zgodovino!

Videoposnetek - "Tako zelo smo se sovražili" (3'47")

M5/Europe Images International :
Lagardère Active – 1 Rond Point Victor Hugo - 92137 ISSY LES MOULINEAUX
Tél : 01 55 95 58 00

Pravno obvestilo | O portalu EUROPA | Išči | Kontakt | Na vrh