Правна информация | За EUROPA | Търсене | За контакти
Европа празнува! - 50-годишнина на Договора от РимSkip language selection bar (shortcut key=2) 01/02/2008
EUROPA > 50-годишнина > Новини и медия > Статия

Денят на Европа: по суша, въздух и вода!

Денят на Европа:  по суша, въздух и вода!
На кого му се яде торта? Децата горят от нетърпение да отпразнуват Деня на Европа при пристигането в Дъблин

15/05/07

Влакове, автобуси, корабчета и парашути:всичко в името на европейското послание!

Над стотина младежи от северната и южната страна на ирландската границ а отпразнуваха Деня на Европа, като пропътуваха в старинен влакEnglish (en) разстоянието от Белфаст до Дъблин. По време на пътуването, организирано съвместно от представителствата на ЕС в Белфаст и Дъблин, децата се радваха на компанията на илюзионисти и се забавляваха, като рисуваха по лицата си.В Дъблин ги очакваше торта по случай 50-ия рожден ден на ЕС. В същото време служители на ЕС обикаляха из центъра на града в открит автобус на два етажаEnglish (en) , за да предоставят информация.

В Словения корабче в цветовете на юбилейното лого на ЕС плаваше по водите на реката в центъра на Любляна.Словенската столица наред с други градове в страната се превърна в европейско селище за национални ястия, традиционни танци и занаяти от целия континент: истински пример за културно многообразие и уникална възможност за посетителите да научат повече за своите съседи от ЕС.

Любляна бе домакин на панаир на студента(sl) , като тази година акцентът бе поставен върху студентската мобилност.  Група парашутисти скочиха отвисоко със сини парашути с извезани по тях златни звезди, наподобяващи знамето на ЕС, и изпълниха опасни маневри, проявявайки безразсъдна смелост.

В Белгия денят бе отбелязан с пускането на вода на много специален кораб.Реставрацията на „Договорът от Рим“English (en) , който преди 30 години взе участие в обиколката на света по случай 20-ия юбилей на ЕС, приключи тази година и той се впусна в нова обиколка, този път на Европа.

„Талант, технологии и толерантност“ бе темата на европейското селищеFrench (fr) в Париж по случай Деня на Европа. Щандовете и изложенията бяха многобройни, но най-пленителни за посетителите се оказаха атракциите, осигурени от Европейската космическа агенция(fr) .

Правна информация | За EUROPA | Търсене | За контакти | Начало на страницата