Pravno obvestilo | O portalu EUROPA | Išči | Kontakt
Praznujemo Evropo! - 50. obletnica Rimske pogodbePreskočite vrstico z izbiro jezika (tipka za bližnjico=2) 01/02/2008
EUROPA > 50. obletnica > Novice in mediji > Članek

Dan Evrope: veselo na tleh, vodi in v zraku!

Dan Evrope: veselo na tleh, vodi in v zraku!
Bi kdo torto? Veselo razpoloženi otroci ob prihodu v Dublin.

15/05/07

Z vlakom, avtobusom, ladjico, padali: tudi tako smo praznovali dan Evrope.

Več kot sto otrok s severne in južne strani irske meje se je na dan Evrope z muzejskim vlakom English (en) popeljalo od Belfasta do Dublina. Izlet sta pripravili predstavništvi EU v Belfastu in Dublinu, za kratkočasje pa so poskrbeli mojstri poslikave obraza in čarovnik s svojimi triki. Otroke je ob prihodu v Dublin pričakala rojstnodnevna torta „EU 50“. Medtem je po središču mesta krožil poseben dvonadstropni avtobus English (en), na katerem so zaposleni z institucij EU odgovarjali na vprašanja.

V slovenski prestolnici Ljubljani je po reki Ljubljanici, ki teče skozi središče mesta, vozila ladjica v barvah in z logotipom EU. Ljubljana in druga slovenska mesta so se ta dan spremenila v Evropsko vas, v kateri so predstavili nacionalne jedi, noše in izdelke z vse celine – za obiskovalce prava razstava kulturne različnosti Evropske unije.

V Ljubljani so pripravili tudi študentsko tržnico, letos v znamenju študentske mobilnosti. Prireditev je popestrila skupina prostih padalcev, ki so s padali, okrašenimi z znamenitimi evropskimi zvezdami, izskočili nad tržnico in izvedli vrsto vratolomnih figur.

V Belgiji so ta dan na vodo znova postavili zelo posebno jadrnico – „Rimska pogodba“ English (en) je pred 30 leti sodelovala v regati okoli sveta in tako počastila 20. obletnico EU, obnovljena se je zdaj podala na plovbo okoli Evrope.

Tudi v Parizu so na dan Evrope pripravili Evropsko vas French (fr), in sicer na temo „Nadarjenost, tehnologija in strpnost“. Med številnimi stojnicami je obiskovalce najbolj pritegnil paviljon Evropske vesoljske agencije (fr).

Pravno obvestilo | O portalu EUROPA | Išči | Kontakt | Na vrh