Правна информация | За EUROPA | Търсене | За контакти
Европа празнува! - 50-годишнина на Договора от РимSkip language selection bar (shortcut key=2) 01/02/2008
EUROPA > 50-годишнина > Новини и медия > Статия

Европа празнува на 50

Европа празнува на 50
Все още в правилната посока - европейският трамвай

03/04/07

Над 400 събития из целия континент показват, че европейците отбелязват по много начини 50-годишнината от създаването на ЕС, като кулминацията са големите чествания на 25 март.

В Португалия отбелязването започна от сутринта на годишнината с отварянето за посещения на девет от най-известните лисабонски дворци. Други чествания продължиха до късно през нощта, сред които и португалският фестивал O que nos toca, където над 240 португалски групи свириха в градове из цялата страна, започвайки концертите си с изпълнение на европейския химн. В Лисабон събитието беше отбелязано с безплатен концерт на открито English (en) português (pt) с традиционна португалска музика, включително и градския оркестър.  Събитията за деня завършиха с удивителни фойерверки, които осветиха небето над Лисабон.

За ценителите на европейското кино Малта беше домакин на дългоочаквания 9-ти Европейски филмов фестивал English (en) Malti (mt) , докато в същото време историческият филм за следвоенното сдобряване между Франция и Германия „Толкова се мразихме“, излъчен в Белгия и Франция, събра публика от 3,8 млн. души.

В Дъблин на 23 март по случай 50-годишнината британският журналист Джонатан Димблеби представи специално издание на популярното радиопредаване „Имате ли въпроси?“, като на следващия ден беше излъчено повторение поради големия интерес към него. 

С поглед в бъдещето децата на Европа бяха в центъра на много от честванията, като конкурса за плакати English (en) в Единбург и церемонията по вдигане на знамето в Никозия например.

И европейските комисари се постараха да не пропуснат веселбата. В навечерието на годишнината комисарят по заетостта и социалните въпроси Владимир Шпидла участва в международния пражки маратон čeština (cs) English (en) . Ден преди това комисарят по външните отношения Бенита Фереро-Валднер покара из улиците на Виена  „Europa-Bim“, трамвай, украсен с лого за 50-годишнината на ЕС.  

Както на всички рождени дни, и сега не липсваха празнични торти. В Дъблин комисарят по въпросите на вътрешния пазар Чарли Маккрийви духна свещите на гигантска торта на ЕС, тежаща над 80 кг. А по пешеходните зони на датските градове около 6000 души получиха тортички, украсени с малки европейски знаменца.

Правна информация | За EUROPA | Търсене | За контакти | Начало на страницата