Pravno obvestilo | O portalu EUROPA | Išči | Kontakt
Praznujemo Evropo! - 50. obletnica Rimske pogodbePreskočite vrstico z izbiro jezika (tipka za bližnjico=2) 01/02/2008
EUROPA > 50. obletnica > Novice in mediji > Članek

Praznična Evropa ob svoji 50. obletnici

Praznična Evropa ob svoji 50. obletnici
Še vedno na pravi poti – tramvaj Evropa

03/04/07

Prebivalci Evrope so z več kot 400 prireditvami obeležili 50 let EU. Vrhunec je praznovanje doseglo 25. marca.

Na Portugalskem se je slavje začelo dopoldne, ko je devet najpomembnejših lizbonskih palač odprlo svoja vrata javnosti. Prireditve so se potem nadaljevale pozno v noč, med njimi glasbeni dogodek O que nos toca, ko je v mestih po vsej državi več kot 240 portugalskih ansamblov svoj koncert začelo z evropsko himno. V Lizboni je na brezplačnem koncertu na prostem English (en) português (pt) nastopil tudi lizbonski metropolitanski orkester s tradicionalno portugalsko glasbo. Praznovanje se je končalo z ognjemetom, ki je razsvetlil nebo nad Lizbono.

Malta je za vse ljubitelje evropskega filma pripravila dobro obiskan 9. festival evropskega filma English (en) Malti (mt) . V Belgiji in Franciji so predvajali televizijski film o povojni francosko-nemški spravi Tako zelo smo se sovražili, ki si ga je ogledalo 3,8 milijonov gledalcev.

V Dublinu je 23. marca britanski novinar Jonathan Dimbleby priljubljeno radijsko oddajo Any Questions? posvetil 50. obletnici EU. Požela je tak uspeh, da so jo naslednji dan ponovili.

V središču številnih prireditev, denimo edinburškega natečaja za najboljši plakat English (en) in nikozijske slovesnosti ob dviganju zastave, so bili otroci, ki so prihodnost Evrope.

Zabave so se udeležili tudi evropski komisarji. Komisar za zaposlovanje in socialne zadeve Vladimír Špidla je na predvečer obletnice tekel na mednarodnem praškem maratonu čeština (cs) English (en) . Dan poprej se je komisarka za zunanje odnose Benita Ferrero-Waldner po dunajskih ulicah vozila na tramvaju „Europa-Bim“, okrašenem z logotipom 50 obletnice EU.

Kot je navada na rojstnih dnevih, tudi zdaj ni šlo brez torte. Komisar za notranji trg Charlie McCreevy je v Dublinu upihnil svečke na velikanski torti, ki je tehtala več kot 80 kilogramov. V danskih mestih pa so v območjih za pešce kakim 6000 meščanom razdelili tortice, okrašene z majhnimi evropskimi zastavami

Pravno obvestilo | O portalu EUROPA | Išči | Kontakt | Na vrh