Juridische mededeling | Over de EUROPA-website | Zoeken | Contact
Europa viert feest! - 50e verjaardag van het Verdrag van RomeSla taalkeuzebalk over (sneltoets: 2) 01/02/2008
EUROPA > 50e verjaardag > Nieuws en media > Artikel

Verklaring van Berlijn ondertekend bij 50e verjaardag EU

Verklaring van Berlijn ondertekend bij 50e verjaardag EU
Van links naar rechts: de Duitse minister van Financiën Peer Steinbrück, Commissievoorzitter José Manuel Barroso, de Duitse kanselier Angela Merkel en de voorzitter van het Europees Parlement Hans-Gert Pöttering op de informele bijeenkomst in Berlijn.

26/03/07

"In de Europese Unie verwezenlijken wij onze gemeenschappelijke idealen", zo stelt de verklaring van de EU-leiders die in Berlijn de 50e verjaardag van het Verdrag van Rome hebben gevierd. Deze Verklaring van Berlijn verwoordt een visie voor de EU, bevestigt de gemeenschappelijke waarden en schetst doelstellingen voor de toekomst.

Mensenrechten, tolerantie, solidariteit en gelijke kansen: deze gemeenschappelijke waarden worden opnieuw bevestigd in de verklaring van Berlijn van 25 maart. Ook wordt erkend dat de gemeenschappelijke markt en de euro de Unie in staat stellen sterkere economische banden te smeden en haar concurrentievermogen in de wereldwijde economie te handhaven.

Het Europees model verenigt volgens de verklaring economisch succes en sociale verantwoordelijkheid. Oorlog en verdeeldheid hebben in Europa plaats gemaakt voor stabiliteit en economische groei.

Commissievoorzitter Barroso prees de resultaten van 50 jaar EU: "Meer vrede, vrijheid en welvaart dan zelfs de meest optimistische grondlegger van Europa kon hopen".

Maar de Unie mag niet op haar lauweren rusten: ze moet met haar tijd meegaan en het Europees beleid voortdurend vernieuwen. "Stilstand is achteruitgang", zo zei de Duitse kanselier Angela Merkel.

Over de netelige kwestie van de Europese grondwet houdt de verklaring zich op de vlakte: "Wij zijn verenigd in het streven de Europese Unie voor de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2009 een vernieuwde gemeenschappelijke basis te geven".

Angela Merkel stelde dat de Europeanen alle grote nieuwe uitdagingen aankunnen en met vertrouwen mogen uitkijken naar toekomstige verjaardagen, zolang zij hun krachten kunnen bundelen.

Lees de volledige verklaring pdf - 72 KB [72 KB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv)

Bekijk de persconferentie

Videofragmenten (04:35) van de verklaring

Juridische mededeling | Over de EUROPA-website | Zoeken | Contact | Naar boven