Правна информация | За EUROPA | Търсене | За контакти
Европа празнува! - 50-годишнина на Договора от РимSkip language selection bar (shortcut key=2) 01/02/2008
EUROPA > 50-годишнина > Новини и медия > Статия

50-годишният ЕС се завръща на родното си място

50-годишният ЕС се завръща на родното си място

09/03/07

Събитията в Рим включват астронавти, изкуство и дебати за бъдещето на Европа.

На 25 март 1957 г. ръководителите на шест европейски страни се срещат, за да подпишат историческо споразумение, което полага основите на модерна Европа. Петдесет години по-късно хора от цяла Европа ще честват това важно събитие в Рим, градът, станал свидетел на раждането на ЕС.

Централното събитие ще бъде Младежката среща на върха – двудневна дискусия между младежи от цяла Европа. Успоредно с това най-прочутите забележителности на града ще станат домакини на редица конференции, дебати и други събития с участието на неправителствени организации, местни власти, политически деятели и широката общественост.

В Palazzo Senatorio, работното място на кмета на Рим, ще се проведе конференцията „Европа на 50 години: ново начало за Европа?“ Форумът за регионални интереси на ЕС – Комитетът на регионите – ще свика членовете си на специално заседание в престижния Auditorium Conciliazione. А в Quirinale,резиденцията на италианския президент, ще бъдат изложени големи европейски шедьоври като „Мислителят“ на Роден и „Портрет на един човек“ на Тициан.

Най-оригиналното събитие вероятно ще е дискусията между студенти и изследователи от престижния университет La Sapienza и европейски астронавти относно космическата програма на ЕС, докато други университети отварят врати за широката публика за „Равноденствие на знанието“. Това събитие, което ще продължи цяла нощ, ще приключи със серия от спортни състезания в уникалния Stadio dei Marmi с участието на университетски атлети от цяла Европа.

Какво друго се случва през март в ЕС?

Какво друго се случва през март по света?

Правна информация | За EUROPA | Търсене | За контакти | Начало на страницата