Правна информация | За EUROPA | Търсене | За контакти
Европа празнува! - 50-годишнина на Договора от РимSkip language selection bar (shortcut key=2) 01/02/2008
EUROPA > 50-годишнина > Новини и медия > Тема

Европейците излизат на сцената - Месец на честване

Европейците излизат на сцената - Месец на честване

02/03/07

През месец март ще настъпи кулминацията на честванията по случай подписването на 25 март преди 50 години на договора, положил основите на Европейския съюз. Мероприятията ще включват фестивали, изложби, концерти, футболни мачове, радио- и телевизионни предавания.

Най-значителните събития, като Младежката среща на върха, неформалната среща на лидерите на ЕС и концерта на звездите на Европа, ще се състоят в Рим, Берлин и Брюксел, но и много други европейски градове ще бъдат домакини на различни инициативи.

В Лондон в рамките на фестивала на Европа English (en) ще бъдат организирани дебати по въпроси на обществото, политиката, изкуството и философията. В Англия отбор на европейските звезди ще играе благотворителен мач English (en) срещу Манчестър Юнайтед. В Белгия дворецът на изящните изкуства ще бъде домакин на изложба, озаглавена „Визия за Брюксел Deutsch (de) English (en) français (fr) Nederlands (nl) “, на която ще бъде представен революционен проект на международен екип от архитекти и градоустройственици. В холандския град  Маастрихт ще се проведе филмов фестивал English (en) Nederlands (nl) .

В честванията ще участват артисти, журналисти, политици и експерти по въпросите на ЕС. Например по програма 4 на радио Би Би Си британският водещ Джонатан Димбълби ще проведе политическа дискусия English (en) , която ще бъде излъчена от Националната галерия в Дъблин.

Целта на една друга инициатива, „Пролет в Европа“, е да насърчи дебатите върху Европейския съюз сред младежите на възраст от 7 до 17 години. В Румъния учители, ученици и младежи, задържани за престъпления, ще представят заедно театрални постановки, снимки и литературни произведения English (en) română (ro) на тема: еволюцията на европейските ценности.

През целия месец забавления, информация, открити дебати и много други мероприятия в Копенхаген, София, Талин, Виена, Атина и редица други европейски градове ще се стремят да приближат Европа към нейните граждани.

Вижте събитията, които ще се проведат във вашата страна

Правна информация | За EUROPA | Търсене | За контакти | Начало на страницата