Pravno obvestilo | O portalu EUROPA | Išči | Kontakt
Praznujemo Evropo! - 50. obletnica Rimske pogodbePreskočite vrstico z izbiro jezika (tipka za bližnjico=2) 01/02/2008
EUROPA > 50. obletnica > Novice in mediji > Tema

Trajnostni razvoj: pot do boljše prihodnosti

Trajnostni razvoj: pot do boljše prihodnosti

30/01/07

Ekološka hiša, varčevanje z energijo, čisti mestni prevoz in energija iz obnovljivih virov bodo v središču pozornosti med tednom trajnostne energije. Dogodek, ki ga bo EU prvič organizirala med 29. januarjem in 2. februarjem, bodo zaznamovale prireditve v Belgiji, Franciji in Španiji.

Vsi se zavedamo, da moramo varovati okolje in da se bomo morali kmalu preusmeriti na bolj trajnostne oblike gospodarske rasti. Ena prednostnih nalog EU je vzdrževati in spodbujati model razvoja, ki odpravlja revščino in ne škoduje naravi.

Teden trajnostne energije je namenjen vsem državljanom EU in naj bi odgovoril na naša praktična vprašanja: "Kakšne gospodinjske aparate naj izberem?" in "Kako lahko ohranimo gospodarsko rast in hkrati proizvajamo okolju prijazne izdelke?" Obravnaval naj bi tudi bolj učinkovito rabo energije in razvoj obnovljivih virov energije, kot so biogoriva, energija vetra in sončna energija.

Trajnostni razvoj ima pomembno vlogo v različnih politikah EU, varnost dobave energije in boj proti podnebnim spremembam pa sta vroči temi razprav na ravni EU. Kot je pred kratkim dejal predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso: "Boj proti podnebnim spremembam s pomočjo energetske in drugih politik mora postati pomembno poslanstvo prihodnosti Evrope."

V skladu z načrti Komisije naj bi teden trajnostne energije postal vsakoletni dogodek, namenjen podobnim vprašanjem po vsej Evropi.

Pravno obvestilo | O portalu EUROPA | Išči | Kontakt | Na vrh