Правна информация | За EUROPA | Търсене | За контакти
Европа празнува! - 50-годишнина на Договора от РимSkip language selection bar (shortcut key=2) 01/02/2008
EUROPA > 50-годишнина > Новини и медия > Статия

По нещо за всеки на юбилея на ЕС

По нещо за всеки на юбилея на ЕС
Обединено кралство: Тара МакКиоун, победител в училищния конкурс за пощенска картичка

13/04/07

Годишнината от създаването на ЕС даде възможност на европейците да проявят творчество и въображение. Сред многообразните празнични инициативи, организирани в целия Съюз, се откроиха засяването на дървета, художествените конкурси и обиколките на кънки.

Освен многобройните конференции, концерти и изложби за хора от всички възрасти, страните от ЕС намериха свои оригинални начини за празнуване.

Ако сте били в Париж на 25 март, не може да не сте забелязали групата от над 2 000 кънкьори, които участваха в „европейския парад на кънките“. Шествието от хора, нагиздени с шалове, шапки и други аксесоари в цветовете на Европа, посети парижките забележителности, символично свързани с Европа.

Във Валета English (en) Malti (mt) бяха засети 27 дървета – по едно за всяка от страните в Съюза – като израз на общите ни европейски корени. Румъния English (en) română (ro) от своя страна отбеляза половин век Европа с 50 нови дървета, които ще красят 50 парка в страната. 

Словашкото правителство отбеляза последните разширения на ЕС със засяване на величествени алеи с дървета English (en) slovenčina (sk) , символизиращи 12-те нови членки, присъединили се през 2004 и 2007 г. От април нататък доброволци от цяла Европа, включително от Естония и Латвия, ще участват в кампания за засяване на дървета. Основното събитие ще бъде на 9 май – денят на Европа.

Младите и талантливи хора на изкуството са в изобилие в Европа. Ирландски гимназисти проявиха творчество в есетата си за въображаема среща на чаша чай с Робер Шуман, един от основателите на първоначалните европейски общности. Финландски ученици English (en) suomi (fi) svenska (sv) ще предоставят творбите си на тема „Заедно от 1957 г.“ за илюстрации към политически есета от членове на Европейския парламент, събрани в специална публикация. Красивите плакати, нарисувани от унгарски студенти по изкуствата, са изложени от март насам в градовете Бекешсаба и Кежтели. В Обединеното кралство ученици участваха в конкурси за най-добра поздравителна картичка в Уелс, пощенска картичка в Северна Ирландия и плакат English (en) в Шотландия.

Правна информация | За EUROPA | Търсене | За контакти | Начало на страницата