Pravno obvestilo | O portalu EUROPA | Išči | Kontakt
Praznujemo Evropo! - 50. obletnica Rimske pogodbePreskočite vrstico z izbiro jezika (tipka za bližnjico=2) 01/02/2008
EUROPA > 50. obletnica > Novice in mediji > Članek

Za vsakogar nekaj ob prazniku EU

Za vsakogar nekaj ob prazniku EU
Združeno kraljestvo: Tara McKeown, zmagovalka šolskega tekmovanja v oblikovanju razglednic

13/04/07

Ob rojstnem dnevu EU so Evropejci lahko pokazali svojo ustvarjalnost in domišljijo. Po vsej EU so praznovali s sajenjem dreves, umetnostnimi tekmovanji in tekmovanji v rolkanju. Dogajalo pa se je še marsikaj drugega.

Poleg mnogih konferenc, koncertov in razstav za vse starostne skupine, so se države EU odločile še za svoj način praznovanja.

Če ste bili v Parizu 25. marca, niste mogli mimo približno 2 000 rolkarjev, ki so se udeležili „evropske parade rolkanja“. Oblečeni v rute, kape in druge dodatke v barvah Evrope, so udeleženci sprevoda obiskali pariške znamenitosti, ki so simbolno povezane z Evropo.

V Valeti English (en) Malti (mt) so naše skupne evropske korenine počastili tako, da so posadili 27 dreves, ki predstavljajo države EU. Romunija English (en) română (ro) je pol stoletja Evrope proslavila s 50 novimi drevesi, ki bodo krasila prav toliko parkov po vsej državi.

Slovaška vlada je proslavila najnovejšo širitev EU tako, da je po vsej Slovaški posadila drevorede English (en) slovenčina (sk) . Ti simbolizirajo 12 držav, ki so se pridružile EU v letih 2004 in 2007. Aprila se bo začela akcija sajenja dreves, v kateri bodo sodelovali prostovoljci iz vse Evrope, tudi iz Estonije in Latvije. Glavni dogodek bo ob praznovanju 9. maja, dneva Evrope.

Evropa se ponaša tudi z mladimi umetniki vseh vrst. Irski srednješolci so pokazali svojo ustvarjalnost s pisanjem esejev o namišljeni čajanki z Robertom Schumanom, enim od ustanoviteljev prvih Evropskih skupnosti. Finski dijaki English (en) suomi (fi) svenska (sv) bodo svoje risbe na temo „Skupaj od 1957“ objavili v posebni publikaciji, skupaj s političnimi eseji poslancev Evropskega parlamenta. Čudoviti plakati, ki so jih ustvarili madžarski dijaki umetniških šol, so od marca razstavljeni v mestih Békéscsaba in Keszthely. Dijaki v Združenem kraljestvu so tekmovali v oblikovanju čestitk za rojstni dan (v Walesu), razglednic (na Severnem Irskem) in  plakatov English (en) (na Škotskem).

Pravno obvestilo | O portalu EUROPA | Išči | Kontakt | Na vrh