Belangrijke juridische mededelingen
  Sla taalkeuzemenu overCastellanoDanskDeutschEllinikaEnglishFrançaisItalianoNederlandsPortuguêsSuomiSvenska
Europese vlag
NieuwsBeleidInstellingenDe EU in het kortDocumenten van de EUInformatiebronnen

  EGKS
Balans
Begroting
Onderzoek
Evenementen
Publicaties
Wat is nieuw ? | Zoek | Contact | Over de EUROPA website
  Het verstrijken van het EGKS-Verdrag

Archivos - Arkiv - Archiv - Αρχεία - Archives
Archives - Archivio - Archief - Arquivos - Arkistot - Arkiv

Algemene balans van de EGKS

Door het EGKS-Verdrag werd de productie en de distributie van kolen en staal georganiseerd op grond van een autonoom institutioneel systeem, dat voor het beheer moest zorgen. Ondanks haar sectoraal karakter heeft de EGKS een wezenlijke invloed uitgeoefend op de grote economische en politieke ontwikkelingen die Europa gedurende bijna 50 jaar heeft gekend.

Bij het begin van zijn werking werd de EGKS geconfronteerd met de sterke naoorlogse daling van de vraag naar kolen en staal, die West-Europa in een gevaarlijke economische recessie had kunnen storten, maar zij functioneerde goed en zorgde voor een gelijkmatige ontwikkeling van productie en distributie. Na de zware crisis van deze sectoren in de jaren '70 en '80 kon de EGKS zorgen voor een doelgerichte reactie die de nodige industriële herstructureringen en reconversies mogelijk maakte; daarbij werd in het bijzonder gelet op de bescherming van de rechter van de arbeiders, overeenkomstig het Europees sociaal model.

Maar vooral op politiek gebied kan de vernieuwende kracht van de EGKS worden gemeten. Zij heeft immers een nieuw proces op gang gebracht, dat wordt gedragen door het besef van een gemeenschappelijk lot en door een visie op lange termijn. De rustige en gestructureerde samenwerking tussen partners heeft het zo kunnen halen op de vaak gewelddadige confrontatie tussen haatdragende vijanden. De EGKS is het begin van een nieuwe vorm van organisatie die de huidige Europese Unie kenmerkt en die bestaat in de oprichting van een autonoom regelgevend systeem, dat wordt bezield oor onafhankelijke instellingen die de nodige bevoegdheden en autoriteit hebben om het systeem te laten werken. In die zin heeft de EGKS veel bijgedragen tot de toestand van vrede, stabiliteit, welvaart en solidariteit die wij binnen de Europese Unie kennen.

Meer informatie:

  • Verstrijken van het verdrag English
  • Raadgevend Comité EGKS Deutsch English Français
  • Kolen English
  • Staal English

Haut de la page