Σημαντική ανακοίνωση νομικού περιεχομένου
  Προσπέραση ράβδου γλωσσώνCastellanoDanskDeutschEllinikaEnglishFranηaisItalianoNederlandsPortuguκsSuomiSvenska
Eυρωπαϊκή σημαία
ΝέαΔραστηριότητεςΘεσμικά όργαναΗ ΕΕ με μια ματιάΈγγραφα της EEΠηγές πληροφόρησης

  ΕΚΑΧ
Απολογισμός
Προϋπολογισμός
Έρευνα
Γεγονότα
Εκδόσεις
Τι vέα; | Διερεύvηση | Επικοινωνία | Για τον EUROPA
  Η λήξη της συνθήκης ΕΚΑΧ

Archivos - Arkiv - Archiv - Αρχεία - Archives
Archives - Archivio - Archief - Arquivos - Arkistot - Arkiv

Γενικός απολογισμός της ΕΚΑΧ

Η συνθήκη ΕΚΑΧ προβλέπει την οργάνωση των ρυθμίσεων σχετικά με την παραγωγή και τη διανομή άνθρακα και χάλυβα, βάσει ενός αυτόνομου θεσμικού συστήματος διαχείρισης. Μολονότι οι αρμοδιότητές της περιορίζονται σε έναν και μόνο τομέα, η ΕΚΑΧ έπαιξε σημαντικό ρόλο στις μεγάλες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις που χαρακτήρισαν την Ευρώπη τα τελευταία 50 χρόνια.

Μολονότι στο ξεκίνημά της στη μεταπολεμική περίοδο, αντιμετώπισε μεγάλη πτώση της ζήτησης όσον αφορά τον άνθρακα και χάλυβα η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει τη Δυτική Ευρώπη σε επικίνδυνη οικονομική ύφεση, η ΕΚΑΧ ενήργησε αποτελεσματικά εξασφαλίζοντας την ισορροπία ανάμεσα στην ανάπτυξη της παραγωγής και τη διανομή των πόρων. Αργότερα, όταν τις δεκαετίες '70 και '80, η βιομηχανία άνθρακα και χάλυβα πέρασε σοβαρή κρίση, η ΕΚΑΧ ήταν σε θέση να ανταποκριθεί συγκροτημένα με τρόπο που κατέστησε δυνατές τις απαιτούμενες βιομηχανικές αναδιαρθρώσεις και μετατροπές, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, βάσει του ευρωπαϊκού κοινωνικού προτύπου.

Ωστόσο, η καινοτόμος διάσταση της ΕΚΑΧ μετράται κυρίως στο πολιτικό επίπεδο. Πράγματι, η ΕΚΑΧ ξεκίνησε μια πρωτότυπη διαδικασία που βασίζεται στην πίστη σε ένα κοινό πεπρωμένο και σε ένα μακρόπνοο όραμα. Έτσι, οργανώνοντας με νηφαλιότητα τη συνεργασία των εταίρων μπόρεσε να αποκομίσει οφέλη από τη νοσηρή και μερικές φορές βίαιη αντιπαράθεση αντιπάλων. Η ΕΚΑΧ είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της πρωτότυπης μορφής οργάνωσης που χαρακτηρίζει σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία συνίσταται σε ένα αυτόνομο κανονιστικό σύστημα που διοικείται από ανεξάρτητα θεσμικά όργανα που διαθέτουν τις απαιτούμενες αρμοδιότητες και εξουσίες για τη λειτουργία του. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΚΑΧ συνέβαλε σημαντικά στο επίπεδο ειρήνης, σταθερότητας, ευημερίας και αλληλεγγύης που γνωρίζει σήμερα η Ευρώπη.

Για περισσότερες πληροφορίες:

  • Λήξη της συνθήκηςEnglish
  • Συμβουλευτική Επιτροπή ΕΚΑΧ Deutsch English Français
  • 'AνθρακαςEnglish
  • ΧάλυβαςEnglish

 Αρχή σελίδας