Aviz juridic | Despre EUROPA | Căutare | Contact
Europa în sărbătoare - Cea de-a 50-a aniversare a Tratatului de la RomaSkip language selection bar (shortcut key=2) 01/02/2008
EUROPA > A 50-a aniversare > Ce sărbătorim

Ce sărbătorim

Copil jucându-se cu o stea de mare pe o plajăFamilia noastră europeană a luat naştere prin semnarea Tratatului de la Roma la 25 martie 1957. Cincizeci de ani mai târziu, legăturile în interiorul acestei familii sunt din ce în ce mai strânse. În ciuda diversităţii culturale, lingvistice şi de tradiţii, ne unesc valori comune: libertatea, democraţia, statul de drept, respectarea drepturilor omului şi egalitatea. Cincizeci de ani mai târziu, avem atâtea lucruri demne de a fi sărbătorite.

Pace şi stabilitate

Faptul că în ultimii cincizeci de ani nu au existat războaie între ţările care formează în prezent UE este fără precedent în istorie. Integrarea şi extinderea Uniunii de la şase la 27 de ţări a jucat un rol important în această privinţă. Totodată, UE a devenit unul dintre principalii promotori ai păcii în lume. 

Libertate şi democraţie

Democraţia este una dintre valorile noastre comune fundamentale. UE a consacrat libertatea printre aceste valori, adăugându-i noi dimensiuni, ca de exemplu libera circulaţie a persoanelor şi mărfurilor în interiorul frontierelor sale. Putem studia, lucra sau trăi într-o altă ţară a UE îndeplinind un minim de formalităţi administrative şi putem beneficia de asistenţă socială şi de sănătate pretutindeni în Europa. Putem călători aproape oriunde în Europa fără paşaport. UE a pus, de asemenea, bazele unui spaţiu în care frontierele nu constituie obstacole în calea justiţiei sau securităţii. 

Prosperitate

Cetăţenii UE se bucură de un nivel de trai şi de protecţie socială care sunt printre cele mai ridicate din lume.  Aceasta este esenţa modului de viaţă european: identificarea unui echilibru între creşterea prosperităţii şi modelul social european. Puterea economică de care se bucură UE i-a conferit şi responsabilităţi globale, reflectate în politica sa comercială şi umanitară.

Locuri de muncă şi creştere

Din aceste eforturi comune s-a născut o piaţă internă, cea mai vastă zonă de liber schimb din lume, o monedă unică pentru majoritatea cetăţenilor UE şi norme comune de protecţie a  mediului şi de siguranţă a produselor. Au fost, astfel, create locuri de muncă, a fost stimulată creşterea economică, lărgindu-se totodată oferta de bunuri şi servicii disponibile la preţuri competitive.  

Acestea sunt realizări remarcabile, demne de a fi sărbătorite, însă nu ne interesează numai trecutul. Acesta este un prilej unic de a înţelege mai bine prezentul şi de a privi către viitor, de a discuta despre Europa pe care ne-o dorim.

Unei astfel de aniversări merită să i se dedice mai mult de o zi. Astfel, în întreaga Europă va fi organizată, în tot decursul anului, o amplă serie de evenimente.Sperăm că vă vor fi pe plac!

Aviz juridic | Despre EUROPA | Căutare | Contact | Începutul paginii