Ενισχύοντας τον διάλογο μεταξύ ατόμων με διαφορετικές πολιτισμικές καταβολές, την αμοιβαία κατανόηση των ιδανικών τους και τον σεβασμό της διαφορετικότητας, το Ευρωπαϊκό Έτος Διαπολιτισμικού Διαλόγου


στοχεύει να ενώσει τους λαούς της Ευρώπης στον πολύπλοκο κόσμο του σήμερα.
«Μαζί στην πολυμορφία» είναι το σύνθημα της ενημερωτικής εκστρατείας που ξεκινά στις 4 Δεκεμβρίου. Διάφορες προσωπικότητες, οι οποίες παρευρέθηκαν στην εναρκτήρια εκδήλωση, θα αναλάβουν την προβολή των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του έτους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σε αυτούς τους «πρεσβευτές καλής θελήσεως» συγκαταλέγονται ο Βραζιλιάνος συγγραφέας Πάολο Κοέλιο, ο Ρουμάνος σκηνοθέτης Ραντού Μιχαϊλεάνου και η νικήτρια του διαγωνισμού της Γιουροβίζιον 2007 Μαρίγια Σερίφοβιτς από τη Σερβία.
Πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου
επιβεβαιώνει ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι επικροτούν την απόφαση να γιορτάζεται ο διαπολιτισμικός διάλογος σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Τα τρία τέταρτα αυτών πιστεύουν ότι άτομα με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο εμπλουτίζουν την πολιτιστική ζωή της χώρας τους.
Ο αρμόδιος για τον πολιτισμό Επίτροπος
Γιαν Φίγκελ αναγνωρίζει ότι πολλές από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη έχουν τις ρίζες τους στις διαπολιτισμικές σχέσεις: «Το Ευρωπαϊκό Έτος 2008 αποτελεί την ευκαιρία να εξετάσουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βελτιώσουν τον διαπολιτισμικό διάλογο και τις διαπολιτισμικές μας σχέσεις».
Κατά την εναρκτήρια εκδήλωση παρουσιάστηκαν επτά πρωτοπόρα σχέδια που θα λάβουν φέτος κοινοτική χρηματοδότηση. Τα σχέδια αυτά αφορούν τον αστικό πολιτισμό, τις λαϊκές τέχνες, τη συμμετοχή των νέων, τη μετανάστευση, τα μέσα ενημέρωσης, τη σύνδεση τοπικών πρωτοβουλιών, προγράμματα βίντεο και δραστηριότητες σε κοινότητες μεταναστών. Η Επιτροπή θα χρηματοδοτήσει επίσης 27 εθνικά σχέδια, ένα σε κάθε χώρα της ΕΕ.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης μαθητές διαφορετικών εθνικοτήτων από σχολεία των Βρυξελλών, οι οποίοι αποτύπωσαν μέσα από τη ζωγραφική την αντίληψη που έχει ο ένας για τον άλλο. Τα σχέδιά τους θα εκτεθούν στο κτήριο της Επιτροπής Μπερλεμόν και θα χρησιμοποιηθούν ως υλικό για την προβολή της εκστρατείας κατά τη διάρκεια του έτους.
Δημιουργήθηκε επίσης ειδικός δικτυακός τόπος


που θα αποτελέσει τον ευρωπαϊκό χώρο για τον διαπολιτισμικό διάλογο. Στόχος είναι η ανταλλαγή απόψεων και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών. Μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί 500 ιδιώτες και οργανώσεις.
Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του 2008 και στις 27 χώρες της ΕΕ. Επίσης, θα διοργανωθούν στις Βρυξέλλες έξι μεγάλες συζητήσεις γύρω από διάφορα θέματα, όπως οι τέχνες και η πολιτιστική κληρονομιά, ο διαθρησκευτικός διάλογος και η μετανάστευση. Για να διασφαλιστεί μακροπρόθεσμα ο αντίκτυπος του διαπολιτισμικού διαλόγου, η ΕΕ αποβλέπει στη δημιουργία ιδρύματος για την ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών.
Commissioner Figel’ on intercultural dialogue
(2'01")
Ευρωπαϊκές πολιτιστικές αξίες 
Για τη διαφορετικότητα, κατά των διακρίσεων
(30")