Jogi nyilatkozat | Az EUROPA portálról | Keresés | Kapcsolat
Európa ünnepel - A Római Szerződés 50. évfordulójaA nyelvkiválasztó sáv átugrása (billentyűparancs=2) 01/02/2008
EUROPA > 50. évforduló > Hírek és a média > Cikk

Az európai integrált piac reformja

Az európai integrált piac reformja
A megújult egységes piac egyaránt szolgálja majd a fogyasztók, a vállalkozások és a munkavállalók érdekeit.

07/11/30

Az európai egységes piac fejlődése új irányt vesz annak köszönhetően, hogy az Európai Unió a fogyasztók és a kisvállalkozások érdekeit helyezi előtérbe.

Az integrált európai uniós piacDeutschEnglishfrançais létrejöttének köszönhetően Európában csökkentek az árak, bővült az áruválaszték, versenyképes vállalatok jöttek létre, és az EU vonzóbb célterületté vált a befektetők számára. Az eddig elért eredményekre építve a Bizottság november 20-án kezdeményezéscsomagot terjesztett elő, melynek révén folytatni kívánja az egységes európai piac reformját.

A javasolt intézkedések közül a távközlési reformcsomagEnglish ot a Bizottság már korábban elfogadta. Ezt követik a sorban a most közzétett javaslatok, melyek többek között a következő célokat kívánják megvalósítani:

  • a fogyasztók jogaiEnglish nak bővítése – a Bizottság szorgalmazza, hogy a fogyasztók számlazárási díj megfizetése nélkül bankszámlát válthassanak, továbbá hogy kollektív jogorvoslattal élhessenek, ha egyazon vállalat ellen kívánnak ugyanazzal a problémával kapcsolatban panaszt tenni;
  • 23 olyan, ipari termékeket és szolgáltatásokat értékesítő piac felülvizsgálata, melyek többet tehetnének a fogyasztókért és az üzleti szereplőkért;
  • a kisvállalkozások lehetőségeinek bővítése az európai kisvállalkozói törvény bevezetésével, a bürokratikus akadályok felszámolására irányuló erőfeszítésekEnglish támogatása, valamint az európai programokban való részvétel és a határokon átívelő együttműködés elősegítése;
  • a kutatói mobilitás ösztönzése az ún. „kutatói útlevél” bevezetése révén;
  • a fogyasztók, vállalkozások és munkavállalók tájékoztatásának javítása – egyablakos tanácsadó szolgáltatás bevezetése, mely lehetővé teszi számukra, hogy éljenek a szabad mozgás és az információhoz való hozzáférés jogából fakadó előnyökkel. Ennek révén a Bizottság könnyebben tudja majd biztosítani, hogy az egységes piaccal kapcsolatos szabályokat az érintettek széles köre betartsa.

A megújult egységes piac nemcsak a globalizációban rejlő lehetőségeket tudja majd kamatoztatni, hanem arra is képes lesz, hogy a jövőben is magas színvonalú szociális és környezetvédelmet biztosítson. Az új intézkedések tisztázni fogják, mennyiben vonatkoznak az uniós szabályok az állami és szociális szolgáltatásokra, megerősítik a jó minőségű közszolgáltatásokEnglish szükségességét, és ösztönzik a környezetbarát termékek és szolgáltatások térhódítását.

Noha a Bizottság legutóbbi gazdasági előrejelzése szerint az európai növekedés lassulni fog az elkövetkező évek folyamán, az egységes piac reformja fellendítheti az európai versenyképességet, s ezáltal előrelépést hozhat a gazdasági növekedés és foglalkoztatásEnglish terén. A várakozások értelmében az EU vezetői 2008-as tavaszi csúcstalálkozójukon fogadják majd el az egységes piaccal kapcsolatos új célkitűzéseket.

A reformcsomag részletes ismertetése

video Európának jól tájékozott fogyasztókra van szüksége

Jogi nyilatkozat | Az EUROPA portálról | Keresés | Kapcsolat | Az oldal tetejére