Pravno obvestilo | O portalu EUROPA | Išči | Kontakt
Praznujemo Evropo! - 50. obletnica Rimske pogodbePreskočite vrstico z izbiro jezika (tipka za bližnjico=2) 01/02/2008
EUROPA > 50. obletnica > Novice in mediji > Članek

Evropska umetnost ne pozna meja

Evropska umetnost ne pozna meja
Skrivni cirkus Johanna Le Guillema © foto: Cibille Barre

09/11/07

Štirimesečni festival umetnosti, glasbe, gledališča in plesa je izjemen kulturni dogodek, ki je zbral vrhunska umetniška dela iz vse Evropske unije.

Od oktobra do februarja si lahko v Belgiji ogledamo evropsko zgodovino in kulturo na največji predstavitvi evropske umetnosti in kulture doslej. 21. festival EuropaliaEnglishfrançaisNederlands  z več kot 250 prireditvami in deli neštetih umetnikov razkriva, kaj povezuje evropske kulture in v čem so samosvoje.

Festival pripravijo vsako drugo leto in je navadno posvečen kulturni dediščini posamezne države. Letošnji želi obeležiti 50. obletnico Evropske unije s predstavitvijo skupne evropske dediščine, ki nas spremlja skozi vso zgodovino Evropske unije.

Osrednja prireditev festivala je Grand Atelier: poti umetnosti v Evropi od 5. do 18. stoletjaEnglishfrançaisNederlands  v bruseljskem Centru likovnih umetnosti. Na tej največji skupni razstavi v zgodovini Evrope se je prvič v istem prostoru znašlo 350 mojstrovin iz 150 evropskih muzejev. Razstava kaže umetniške tokove v evropskih kulturah od konca rimskega cesarstva do francoske revolucije in postavlja na ogled dela Da Vincija, Dürerja, Van Eycka, Rubensa, Vélasqueza in Poussina.

Med pomembnejšimi prireditvami Europalie so še razstave mladih umetnikov na mestnih trgih AgorafollyEnglishfrançaisNederlands ; razstava Vse poti vodijo v RimEnglishfrançaisNederlands , ki spremlja potovanja znamenitih slikarjev, pisateljev in filozofov v italijansko prestolnico, med njimi Goetheja in Balzaca; ter razstava nakita Briljantna EvropaEnglishfrançaisNederlands .

Pravno obvestilo | O portalu EUROPA | Išči | Kontakt | Na vrh