Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου | Σχετικά με τον EUROPA | Αναζήτηση | Επικοινωνία
Η Ευρώπη γιορτάζει! - 50ή επέτειος της Συνθήκης της ΡώμηςΠαρακάμψτε τη γραμμή επιλογής γλώσσας (πλήκτρο άμεσης πρόσβασης=2) 01/02/2008
EUROPA > 50ή επέτειος > Ειδήσεις και μέσα ενημέρωσης > Άρθρο

Καταπολέμηση της ρύπανσης των υδάτων: η Ευρώπη φροντίζει για τους παραθεριστές της!

Καταπολέμηση της ρύπανσης των υδάτων: η Ευρώπη φροντίζει για τους παραθεριστές της!
Οι παραθεριστές στην Ολλανδία μπορούν να κολυμπούν άφοβα.

10/08/07

Το 2006 ήταν μια καλή χρονιά: οι περισσότεροι τόποι κολύμβησης των χωρών μελών έδειξαν ότι τηρούν τους ευρωπαϊκούς υγειονομικούς κανόνες, και έτσι οι παραθεριστές μπορούν να κολυμπούν σ’ αυτούς άφοβα.

Τώρα που έρχεται το καλοκαίρι, χιλιάδες παραθεριστές θα ξεχυθούν στις ευρωπαϊκές παραλίες. Είναι όμως επαρκώς πληροφορημένοι για το βαθμό ρύπανσης των υδάτων κολύμβησηςEnglish; Αυτή την εβδομάδα η Επιτροπή ενέκρινε τη σχετική ετήσια έκθεσή της, τα αποτελέσματα της οποίας υπήρξαν πολύ ενθαρρυντικά. Πάνω από το 96 % των παράκτιων περιοχών κολύμβησης τηρούν τις υγειονομικές απαιτήσεις που προβλέπονται στη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία. Παρόλο που οι περιοχές κολύμβησης γλυκών υδάτων εμφανίζουν πιο μέτρια αποτελέσματα, δηλαδή ποσοστό 89 %, η ποιότητά τους έχει βελτιωθεί αισθητά από το 2005 μέχρι σήμερα.

Για πρώτη φορά μπόρεσαν να συγκριθούν δεδομένα προερχόμενα απ’ όλα τα κράτη μέλη. Αν και οι παλαιότερες χώρες της Ένωσης σημείωσαν καλύτερα αποτελέσματα, οι νέες εμφανίζουν μεγαλύτερη πρόοδο από έτος σε έτος.

Η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης εξετάζεται κάθε χρόνο με βάση  ορισμένες φυσικές, χημικές και μικροβιολογικές παραμέτρους. Η οδηγία του 1976 για τα ύδατα κολύμβησης ορίζει ελάχιστα κριτήρια τα οποία τα κράτη μέλη υποχρεούνται να τηρούν, αλλά και προαιρετικά κριτήρια τα οποία επιτρέπουν στις χώρες που το επιθυμούν να σημειώσουν ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο στο συγκεκριμένο τομέα.

Το 2006 εξετάστηκαν πάνω από 21.000 περιοχές. Παρόλο που αυξήθηκε ο αριθμός των περιοχών που εξετάστηκαν, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, η Επιτροπή ανησυχεί ιδιαίτερα για το γεγονός ότι  254 τόποι κολύμβησης έχουν διαγραφεί από τους πίνακες των κρατών μελών οι οποίοι υπόκεινται στις απαιτήσεις της οδηγίας. Ορισμένες διαγραφές είναι αδικαιολόγητες και γίνονται για να συγκαλυφθούν προβλήματα ρύπανσης, επιπλέον δε παραποιούν τα αποτελέσματα της ετήσιας έκθεσης. Κατά συνέπεια, η Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει κατά 11 κρατών μελών, τα οποία έχουν διαγράψει από τους εθνικούς πίνακες 7.000 περίπου τόπους κολύμβησης από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Για να περάσετε τις διακοπές σας ήσυχοι, καλό θα είναι να συμβουλευθείτε τις ετήσιες εκθέσειςEnglish καθώς και τον τουριστικό άτλανταEnglish, τα οποία είναι διαθέσιμα στον δικτυακό τόπο της Επιτροπής για τα ύδατα κολύμβησης.

 

Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου | Σχετικά με τον EUROPA | Αναζήτηση | Επικοινωνία | Αρχή σελίδας