Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου | Σχετικά με τον EUROPA | Αναζήτηση | Επικοινωνία
Η Ευρώπη γιορτάζει! - 50ή επέτειος της Συνθήκης της ΡώμηςΠαρακάμψτε τη γραμμή επιλογής γλώσσας (πλήκτρο άμεσης πρόσβασης=2) 01/02/2008
EUROPA > 50ή επέτειος > Ειδήσεις και μέσα ενημέρωσης > Άρθρο

Ημέρα της Ευρώπης: διπλή γιορτή με την ευκαιρία της 50ής επετείου της ΕΕ!

Ημέρα της Ευρώπης: διπλή γιορτή με την ευκαιρία της 50ής επετείου της ΕΕ!
Εορτασμοί για την Ημέρα της Ευρώπης (πρωτοβουλία: Η Ημέρα της Ευρώπης στα σχολεία - Επιτόπου επικοινωνία με τους νέους)

03/05/07

Στις 9 Μαΐου γιορτάζουμε τη "διακήρυξη Schuman", που έγινε στις 9 Μαΐου 1950 και αποτέλεσε το πρώτο βήμα για την 50χρονη ευρωπαϊκή συνεργασία.

Στις 9 Μαΐου 1950, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν κάλεσε τις κατεστραμμένες από τον πόλεμο ευρωπαϊκές χώρες να δημιουργήσουν μια κοινή αρχή για τη διαχείριση της παραγωγής του άνθρακα και του χάλυβα, ανοίγοντας το δρόμο σε μια ευρύτερη ευρωπαϊκή συνεργασία. Επτά χρόνια αργότερα, στις 25 Μαρτίου 1957, το όνειρό του έγινε πραγματικότητα όταν οι ηγέτες έξι χωρών συναντήθηκαν στη Ρώμη για να υπογράψουν την ιδρυτική Συνθήκη των τότε Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση κλείνει τα 50 της χρόνια, η Ημέρα της Ευρώπης αποκτά φέτος ένα ιδιαίτερο νόημα.

Η 9η Μαΐου έχει οριστεί ως ημέρα εορτασμού σε όλα τα σχολεία της Ευρώπης και, φέτος, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άλλοι υπάλληλοι της ΕΕ και διαφόρων ΜΚΟ θα επισκεφθούν σχολεία English (en)español (es)Français (fr)italiano (it)  προκειμένου να συζητήσουν με τους μαθητές για τη βοήθεια και το αναπτυξιακό έργο που προσφέρει η ΕΕ στο εξωτερικό. Επίσης, η πρωτοβουλία Άνοιξη της Ευρώπης θα είναι φέτος αφιερωμένη στην Ημέρα της Ευρώπης και τα σχολεία θα ανταλλάξουν, μέσω του δικτυακού της τόπου, φωτογραφίες και εκθέσεις για τις διάφορες εκδηλώσεις που έχουν διοργανώσει επ’ ευκαιρία του εορτασμού.

Την ίδια την Ημέρα της Ευρώπης, ολόκληρη η ήπειρος θα λάμψει από μια πανδαισία χρωμάτων και μουσικής. Συναυλίες θα γίνουν στο ΛουξεμβούργοFrançais (fr) , τη Βαρκελώνη English (en) español (es) , το Τάλλιν και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Στην Αυστρία Deutsch (de) English (en) , η Κρατική Όπερα της Βιέννης θα είναι ειδικά φωταγωγημένη μέχρι τα μεσάνυχτα, κάτω από το γενικό σλόγκαν “Μαζί από το 1957: 50 χρόνια Ευρωπαϊκής Ένωσης”. Την ίδια ώρα, στη Σλοβενία ένα σκάφος με τα χρώματα του λογότυπου της επετείου θα διασχίζει το ποτάμι, στο κέντρο της Λουμπλιάνας.

Περισσότερες εκδηλώσεις μέσα στον Μάιο

Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου | Σχετικά με τον EUROPA | Αναζήτηση | Επικοινωνία | Αρχή σελίδας