Oikeudellinen huomautus | Tietoa EUROPA-sivustosta | Haku | Yhteydenotot
Eläköön EU! Rooman sopimus 50 vuottaOhita kielivalikko (pikanäppäin=2) 01/02/2008
EUROPA > 50-vuotisjuhla > Uutiset ja tiedotusvälineet > Artikkeli

Jokaiselle jotakin EU:n juhlavuonna

Jokaiselle jotakin EU:n juhlavuonna
Pohjois-Irlanti: Tara McKeown, koululaisten postikorttikilpailun voittaja

13/04/07

EU:n juhlavuosi on antanut eurooppalaisille mahdollisuuden toteuttaa luovuuttaan ja mielikuvitustaan. Eri puolilla EU:ta järjestetyissä tapahtumissa on muun muassa voinut istuttaa puita sekä osallistua taidekilpailuihin ja rullaluisteluretkiin.

Konferenssien, konserttien ja näyttelyiden lisäksi EU-maissa on järjestetty mitä erilaisimpia tapahtumia juhlavuoden kunniaksi.

Pariisissa 25.3. järjestettyyn European roller parade -rullaluistelutapahtumaan osallistui yli 2 000 ihmistä. Juhlateeman mukaisesti koristeltuihin huiveihin, hattuihin ja muihin asusteisiin pukeutuneiden luistelijoiden letka kiersi Pariisin kohteita, joilla on symbolinen yhteys Eurooppaan.

Maltan Vallettassa English (en) Malti (mt) sijaitsevaan puistoon istutettiin yhteisten eurooppalaisten juuriemme kunniaksi 27 puuta, yksi kutakin EU-maata kohden. Romaniassa English (en) română (ro) istutettiin puita 50 puistoon eri puolille maata 50-vuotisjuhlan kunniaksi. 

Slovakiassa on juhlittu erityisesti EU:n viimeisimpiä laajentumisia. Eri puolille maata on istutettu komeita puukujia English (en) slovenčina (sk) , jotka symboloivat EU:hun vuosina 2004 ja 2007 liittyneitä 12 maata.Huhtikuussa alkavaan puunistutuskampanjaan osallistuu vapaaehtoistyöntekijöitä kaikkialta Euroopasta, muun muassa Virosta ja Latviasta. Kampanja huipentuu Eurooppa-päivänä 9.5.

EU:n juhlavuotta on vietetty myös taiteen merkeissä. Irlantilaiset koululaiset päästivät luovuutensa valloilleen kirjoituskilpailussa, jonka aiheena oli kuvitteelliset teekutsut EU:n perustajiin kuuluvan Robert Schumanin kanssa. Suomessa järjestetään peruskoululaisille suunnattu taidekilpailu, jonka aiheena on "Yhdessä vuodesta 1957". Kilpailun piirustuksista osa julkaistaan suomalaisten europarlamentaarikkojen poliittisia esseitä sisältävässä kirjassa. Unkarilaisten taideopiskelijoiden tekemiä upeita julisteita on maaliskuusta alkaen ollut näytteillä Békéscsaban ja Keszthelyn kaupungeissa. Yhdistyneessä kuningaskunnassa on järjestetty erilaisia kilpailuja koululaisille: Walesissa ja Pohjois-Irlannissa taiteiltiin postikortteja ja Skotlannissa English (en) julisteita.

Oikeudellinen huomautus | Tietoa EUROPA-sivustosta | Haku | Yhteydenotot | Sivun alkuun