Pravno obvestilo | O portalu EUROPA | Išči | Kontakt
Praznujemo Evropo! - 50. obletnica Rimske pogodbePreskočite vrstico z izbiro jezika (tipka za bližnjico=2) 01/02/2008
EUROPA > 50. obletnica > V državah EU > Slovenija
Po vsej EvropiV državah EUPo svetuKoledarVrste prireditev

»EU - uspešen kompromis. Kako ga zagotavljati tudi v prihodnje?«

okrogla miza ob 50. obletnici Evropske unije

Drugo
Datumi: 19/03/07
Kraj: Center Evropa, Dalmatinova 4, Ljubljana
Država: Slovenija
Udeleženci: Janez Lenarčič, državni sekretar za evropske zadeve, Mihela Zupančič, vodja Predstavništva Evropske komisije v RS, Nataša Mencin Goršek, vodja Informacijske pisarne Evropskega parlamenta za Slovenijo, Emil Erjavec, član ožje pogajalske skupine RS za pristop k Evropski uniji in Edvard Žitnik, nekdanji dopisnik RTV iz Bruslja.
Organizator: Predstavništvo Evropske komisije v Republiki Sloveniji, Urad vlade za komuniciranje in Center Evropa
Več informacij: http://evropa.gov.si/
»EU - uspešen kompromis. Kako ga zagotavljati tudi v prihodnje?«

Skupaj z gosti bomo prepletli opravljene naloge ter sedanje in prihodnje izzive, ki jih pred nas postavlja življenje v Skupnosti. Pozornost bomo namenili še razvoju Slovenije - od države, ki je postala samostojna, do članice EU, ki bo prva izmed novih članic prevzela predsedovanje Svetu EU.

50. obletnica podpisa Rimske pogodbe, ki jo praznujemo letos, predstavlja temelj današnje Evropske unije. Izkoristili jo bomo kot priložnost za poglobljeno razpravo o prihodnosti Evrope tako v institucijah EU kot tudi v državah članicah. Petdeset let je ravno dovolj dolgo obdobje, da lahko ocenimo, kaj smo dosegli doslej in kako bi lahko še izpopolnili naš skupni, evropski projekt za prihodnje generacije.

Na okrogli mizi bomo prepletli opravljene naloge ter sedanje in prihodnje izzive, ki jih pred nas postavlja življenje v Skupnosti. Pot Evropske unije od Rimske pogodbe do Pogodbe o ustavi za Evropo bomo orisali tako, da bomo z različnih zornih kotov osvetlili zahteven razvojni proces, za katerega so značilni vzponi, zastoji in kompromisi. Pozornost bomo namenili še razvoju Slovenije - od države, ki je postala samostojna, do članice EU, ki bo prva izmed novih članic prevzela predsedovanje Svetu EU.

Moderatorka okrogle mize bo Nina Sankovič.

Pravno obvestilo | O portalu EUROPA | Išči | Kontakt | Na vrh