Kruimelpad

kids-corner

Over de Europese Unie

Over de Europese Unie

Over de Europese Unie

De EU probeert wonen en werken in Europa aantrekkelijker te maken, bijvoorbeeld door het platteland leefbaar te houden, voedsel veilig te houden, telefoneren en sms'en goedkoper te maken, misdaad te bestrijden en nog veel, veel meer.

De EU doet ook veel om het leven van kinderen en jongeren beter te maken. Het is belangrijk dat je je rechten kent, zodat je weet wat je van je omgeving kunt verwachten en welke dingen je niet hoeft te accepteren.

Er valt zoveel te ondekken... en dit is de beste plaats om daarmee te beginnen! Veel plezier!

Ontdek je rechten

Deze kinderenrechtenwebsite van de EU is bedoeld voor kinderen en tieners zoals JIJ! Speel spelletjes, bekijk tekenfilms en video's, en leer je rechten kennen. Je kunt hier ook vinden met wie je kunt praten als je oneerlijk behandeld wordt. Oli, Ana en hun vrienden zullen je de weg tonen!

Kinderrechten

De EU, waar gaat het om?

Wat weet je eigenlijk over de Europese Unie (EU)?

Wist je dat er in de Europese Unie meer dan 500 miljoen mensen wonen?

Wist je dat er in de Europese Unie 24 verschillende officiële talen zijn?

En dat de Europese Unie meer dan 50 jaar geleden door 6 landen werd opgericht en intussen al 28 landen telt.

En wist je dat die blauwe vlag met 12 gouden sterren de Europese vlag is?

Meer weten over de EU?

Ontdek Europa!

De EU telt 28 landen. Elk van die landen heeft een eigen geschiedenis, geografie en cultuur. Test je kennis op het spelbord - alleen of samen met vrienden of klasgenoten

LEZEN12+

Tijdmachine

Doe mee aan deze quiz en test je kennis over de Europese geschiedenis. Vlieg met het ruimteschip naar het juiste antwoord. Ontwijk de meteorieten!

12+

NEURODYSSEE

Stel je kennis van de EU op de proef: bezoek de aarde als buitenaards wezen. Je kunt dit uitdagende spel alleen doen of online met anderen.

12+

Vliegspelletje

Stuur je vliegtuig langs de hindernissen en verzamel punten door vragen te beantwoorden over de EU en je rechten.

12+

Talenquiz

Denk je dat je het een en ander weet over talen? Test je kennis met onze quiz over Europese talen.

12+

Euro Run

Help Anna en Alex munten en bankbiljetten van de 19 eurolanden te verzamelen. Kijk uit voor de schurken die op de loer liggen!

LEZEN9+

LinguaGo!

De EU telt 24 officiële talen. Probeer ze te herkennen en punten te scoren terwijl je de gemene spinnen vermijdt. Je moet wel snel zijn!

9+

Ballonspelletje

Pixel, Urso, Kangi, Blu, Nina, Max en Bob leren je wat je rechten zijn, maar ze worden nu gevangen gehouden op een verlaten eiland. Red hen door te tonen dat je je rechten kent en baan je een weg naar de vrijheid.

9+

Memory

Alle 28 landen van de EU hebben een eigen vlag. Keer iedere beurt 2 kaartjes om en probeer 2 dezelfde vlaggen te vinden. Wat betekenen de kleuren van de vlaggen?

LEZEN6+