Kruimelpad

kids-corner

Over de Europese Unie

Over de Europese Unie

Over de Europese Unie

De EU probeert wonen en werken in Europa aantrekkelijker te maken, bijvoorbeeld door het platteland leefbaar te houden, voedsel veilig te houden, telefoneren en sms'en goedkoper te maken, misdaad te bestrijden en nog veel, veel meer.

De EU doet ook veel om het leven van kinderen en jongeren beter te maken. Het is belangrijk dat je je rechten kent, zodat je weet wat je van je omgeving kunt verwachten en welke dingen je niet hoeft te accepteren.

Er valt zoveel te ondekken... en dit is de beste plaats om daarmee te beginnen! Veel plezier!

Ontdek je rechten

Deze kinderenrechtenwebsite van de EU is bedoeld voor kinderen en tieners zoals JIJ! Speel spelletjes, bekijk tekenfilms en video's, en leer je rechten kennen. Je kunt hier ook vinden met wie je kunt praten als je oneerlijk behandeld wordt. Oli, Ana en hun vrienden zullen je de weg tonen!

Kinderrechten

De EU, waar gaat het om?

Wat weet je eigenlijk over de Europese Unie (EU)?

Wist je dat er in de Europese Unie meer dan 500 miljoen mensen wonen?

Wist je dat er in de Europese Unie 24 verschillende officiële talen zijn?

En dat de Europese Unie meer dan 50 jaar geleden door 6 landen werd opgericht en intussen al 28 landen telt.

En wist je dat die blauwe vlag met 12 gouden sterren de Europese vlag is?

Meer weten over de EU?

Ontdek Europa!

De EU telt 28 landen. Elk van die landen heeft een eigen geschiedenis, geografie en cultuur. Test je kennis op het spelbord - alleen of samen met vrienden of klasgenoten

LEZEN12+

Tijdmachine

Doe mee aan deze quiz en test je kennis over de Europese geschiedenis. Vlieg met het ruimteschip naar het juiste antwoord. Ontwijk de meteorieten!

12+

NEURODYSSEE

Stel je kennis van de EU op de proef: bezoek de aarde als buitenaards wezen. Je kunt dit uitdagende spel alleen doen of online met anderen.

12+

€CONOMIA

De Europese Centrale Bank controleert de geldhoeveelheid in Europa. De ECB streeft naar stabiele prijzen, wat goed is voor iedereen. Vind jij de juiste rentestand om de inflatie laag te houden?

LEZEN12+

Inflatie-eiland

De gevolgen van deflatie, inflatie en hyperinflatie verschillen per bevolkingsgroep. Verken het eiland om de gevolgen met eigen ogen te zien en stel je kennis op de proef.

LEZEN12+

Vliegspelletje

Stuur je vliegtuig langs de hindernissen en verzamel punten door vragen te beantwoorden over de EU en je rechten.

12+

Zoek de echtheidskenmerken!

Er zijn vier dingen waaraan je kunt zien of een bankbiljet vals is. Ken jij ze?

LEZEN12+

Biljartquiz

Wist je dat je recht hebt op veiligheid, fatsoenlijke behandeling, gezond voedsel en behandeling door een dokter als je ziek bent? En dat je het recht hebt om te leren en te spelen? Speel biljart en ontdek al je rechten!

12+

Talenquiz

Denk je dat je het een en ander weet over talen? Test je kennis met onze quiz over Europese talen.

12+

Euro Run

Help Anna en Alex munten en bankbiljetten van de 19 eurolanden te verzamelen. Kijk uit voor de schurken die op de loer liggen!

LEZEN9+

LinguaGo!

De EU telt 24 officiële talen. Probeer ze te herkennen en punten te scoren terwijl je de gemene spinnen vermijdt. Je moet wel snel zijn!

9+

Ballonspelletje

Pixel, Urso, Kangi, Blu, Nina, Max en Bob leren je wat je rechten zijn, maar ze worden nu gevangen gehouden op een verlaten eiland. Red hen door te tonen dat je je rechten kent en baan je een weg naar de vrijheid.

9+

Munten en landen

19 EU-landen gebruiken dezelfde munt, de euro. Elk land geeft munten met een eigen ontwerp uit. Weet jij welke munt van welk land is?

112-quiz

Dankzij het Europese alarmnummer 112 kan iedereen in de EU snel de hulpdiensten bereiken, in eigen land of in het buitenland. Weet je hoe het werkt? Doe mee aan de quiz!

Duiken en tellen

De euro wordt gebruikt in 19 EU-landen. Herken jij alle euromunten? Zwem in de oceaan en verzamel geld. Maar kijk uit voor de kwallen!

Tijdreiziger

De euro is er niet altijd geweest. Reis door de tijd op zoek naar oude munten, maar kijk uit voor de gieren en spinnen…

Memory

Alle 28 landen van de EU hebben een eigen vlag. Keer iedere beurt 2 kaartjes om en probeer 2 dezelfde vlaggen te vinden. Wat betekenen de kleuren van de vlaggen?

LEZEN6+

Picture puzzel

Elk van de 28 EU-landen heeft wel een beroemd gebouw of monument. Kies er één van en schuif de stukken terug op hun plaats.

6+

Puzzelen met bankbiljetten

De euro wordt in 19 EU-landen gebruikt. Er zijn zeven verschillende bankbiljetten, van 5 tot 500 euro. Schuif de stukken op hun plaats en maak de bankbiljetten weer heel.

LEZEN6+

112-puzzel

Ben je in een ander EU-land en moet je de politie of een ambulance bellen? Het alarmnummer is overal in de EU 112. Als deze puzzel klaar is zie je de hulpdiensten in actie.

LEZEN6+

Kleurboek

Kies je favoriete kleuren voor Ana en Oli, Pixel, Urso, Kangi, Blu, Nina, Max en Bob, die je helpen om je rechten te leren kennen.

6+

Legpuzzel

Maak de puzzel van Ana en Oli, Pixel, Urso, Kangi, Blu, Nina, Max en Bob, die je helpen om je rechten te leren kennen.

6+

Biolandbouwpuzzel

De biologische landbouw maakt ons voedsel gezonder en zorgt ervoor dat dieren fatsoenlijk worden behandeld. Draai iedere beurt twee kaarten om en probeer kaarten met dezelfde bioproducten te vinden.

LEZEN6+