Leerhoek
© EU/UNHCR/UNICEF
Lespakket

Hulp voor mensen die moeten vluchten

Met dit lespakket kunt u uw leerlingen uitleggen wat de Europese Unie (EU), UNHCR en UNICEF in Afrika doen om mensen die noodgedwongen huis en haard hebben achtergelaten, te helpen.

Stel alle verhalen over vluchtelingen ter discussie en geef leerlingen andere invalshoeken en stof tot nadenken over de toegevoegde waarde van de hulp die de EU aan haar partnerlanden geeft.

Dit lespakket is een coproductie van de EU, UNHCR en UNICEF.

9 tot 12 jaar 12 tot 15 jaar Migratie
Activiteitenboek

Talen helpen je vooruit

Talen zijn leuk! Wie zijn talen spreekt, maakt nieuwe vrienden, ontdekt nieuwe culturen en krijgt nieuwe kansen. Ook op buitenlandse reizen komt talenkennis goed van pas. In deze brochure, die geschikt is voor alle leeftijden, krijg je een voorproefje van elk van de 24 officiële talen van de Europese Unie. Ontdek hoe leuk het is vreemde talen te leren, te spreken en te verstaan.

Tot 9 jaar 9 tot 12 jaar 12 tot 15 jaar 15 jaar en ouder Cultuur EU-landen
© Ryckevelde vzw, 2018
Lespakket

Ambassador School-programma

Het lesmateriaal Europe@school - Actieve lessen over de Europese Unie is ontwikkeld om in de klas over de EU te leren. Het materiaal bestaat uit zeven modules die los van elkaar kunnen worden gebruikt en een handleiding voor de leerkracht. Het lesmateriaal is bedoeld om gemakkelijker te leren over de EU, haar lidstaten, geschiedenis, waarden en invloed op ons dagelijks leven. Een van de modules gaat over mediageletterdheid en desinformatie. Elke les bestaat uit actieve werkvormen zoals quizzen, rollenspellen en oefeningen waardoor leerlingen “al spelend leren”. De ideale doelgroep voor dit lesmateriaal zijn leerlingen uit het middelbaar en het beroepsonderwijs. Voor de leerkrachten is er een handleiding opgesteld.

12 tot 15 jaar 15 jaar en ouder Over de EU
Game
Quiz

Climate & Energy Quiz

Doe mee aan de klimaatquiz en word een klimaatheld!

9 tot 12 jaar Milieu, klimaat en energie
Video’s

DIGITALE VERKENNERS-cartoonserie

Dit zijn Helena, Klaus, Kasia, Enzo en Marion – onze “DIGITALE VERKENNERS” op excursie door Europa om te zien hoe het met de digitalisering gaat. Digitalisering opent een wereld aan mogelijkheden: laat de kans niet aan je voorbij gaan om iets te leren over enkele van de interessantste onderwerpen, zoals kunstmatige intelligentie, gegevens en supercomputers, en over hoe deze samen vorm geven aan de digitale toekomst van Europa – JOUW toekomst.

12 tot 15 jaar 15 jaar en ouder Digitale sector
Brochure
Website

Onze planeet, onze toekomst

De interactieve website "Onze planeet, onze toekomst" gaat over de wetenschap van klimaatverandering, wat er in de EU gebeurt en hoe we allemaal ons steentje kunnen bijdragen in de strijd tegen klimaatverandering. Bovendien vindt u bij het lerarenpunt lesmateriaal over klimaatverandering en oefeningen om in de klas te doen.

9 tot 12 jaar 12 tot 15 jaar Milieu, klimaat en energie
Presentaties
Lespakket

Klaar voor de groene uitdaging?

Voor leerkrachten in het middelbaar onderwijs is er een educatieve toolkit die nieuwe ideeën en achtergrondinformatie voor klassengesprekken over duurzaamheid levert. De toolkit werd ontwikkeld als onderdeel van Green Trip, een campagne die duurzame projecten en levensstijlen onder jonge Europeanen promoot.

12 tot 15 jaar 15 jaar en ouder Milieu, klimaat en energie
Presentaties
Lespakket

Herkennen en bestrijden desinformatie

De pandemie heeft duidelijk gemaakt hoe snel onjuiste informatie zich via internet verspreidt. Met deze toolkit kunnen leerkrachten in het middelbaar onderwijs hun leerlingen helpen om bij het surfen feit van fictie te onderscheiden. De toolkit bestaat uit een aanpasbare powerpointpresentatie met instructies.

15 jaar en ouder Desinformatie Digitale sector
Activiteitenboek

De EU & ik

Ben je tussen 14 en 18 (of leraar in het middelbaar onderwijs) en wil je meer weten over de Europese Unie en wat die voor jou doet? Dan is dit boekje vast iets voor jou! 

Deze publicatie en de opgaven die erin staan, geven je stof tot nadenken, niet alleen voor jezelf, maar ook voor situaties waarin je met vrienden en familie over Europa praat.

De online quiz bij deze uitgave is een leuke manier om de onderwerpen die hier worden behandeld nog eens door te nemen.

15 jaar en ouder Wetgeving en instellingen Geschiedenis van Europa EU-landen Over de EU