Juridische mededeling | Over de EUROPA-website | Zoeken | Contact
Europa viert feest! - 50e verjaardag van het Verdrag van RomeSla taalkeuzebalk over (sneltoets: 2) 01/02/2008
EUROPA > 50e verjaardag > Nieuws en media > Artikel

Europadag te land, ter zee en in de lucht

Europadag te land, ter zee en in de lucht
Wie wil er taart? Kinderen komen met de trein naar Dublin om Europa te vieren.

15/05/07

In treinen en bussen, op boten en in de lucht naar de eenmaking van Europa!

Meer dan honderd kinderen uit Noord-Ierland en de Ierse republiek vierden samen Europadag op een antieke stoomtrein English (en) die van Belfast naar Dublin reed. Tijdens de reis, die was georganiseerd door de EU-vertegenwoordigingen in Belfast en Dublin, konden de kinderen hun gezicht laten schilderen en naar goochelaars kijken. In Dublin stond er een "EU-50"-verjaardagstaart op hen te wachten. Tezelfdertijd reden EU-ambtenaren in een speciale dubbeldekkerbus met open dak English (en) door het stadscentrum om informatie uit te delen.

Ondertussen voer in Slovenië een boot in de kleuren van het verjaardagslogo op de Ljubljanica, die door het centrum van Ljubljana stroomt. Net als andere plaatsen in het land, werd de Sloveense hoofdstad omgevormd tot een Europees dorp met nationale gerechten, traditionele dansen en ambachten uit heel Europa: een feest van culturele diversiteit en een mooie gelegenheid om meer te weten te komen over de andere lidstaten.

De studentenbeurs (sl) van Ljubljana ging dit jaar vooral over studeren in het buitenland. Een groep skydivers voerde boven de beurs in vrije val een reeks spectaculaire figuren uit en daalde vervolgens neer aan blauwe parachutes, versierd met de Europese sterren.

In België werd een heel speciale boot weer te water gelaten. De gerestaureerde "Traité de Rome" English (en), die 30 jaar geleden, op de 20e verjaardag van het Verdrag van Rome, deelnam aan een zeilwedstrijd rond de wereld, vertrok voor een nieuwe zeiltocht rond Europa.

“Talents, technologies et tolérance” was het thema van het Europees dorp French (fr) in Parijs op de Europadag. Er viel veel te zien en te beleven, maar het hoogtepunt waren de attracties van het Europees Ruimtevaartagentschap (fr).

Juridische mededeling | Over de EUROPA-website | Zoeken | Contact | Naar boven