Skip to main content
© Arnaud Jaegers - Unsplash © Arnaud Jaegers - Unsplash

Att rösta är det bästa sättet att påverka!

Senaste uppdatering Onsdag, 30/09/2020

Vad vet du om val? Att rösta är det viktigaste sättet för medborgarna att vara med och bestämma i en demokrati. Se till att utnyttja din rösträtt!

I demokratiska samhällen går medborgarna till val för att bestämma vem som ska företräda dem. Genom att rösta visar du ditt stöd för ett beslut, en kandidat eller ett parti. Beroende på land hålls val på olika nivåer. Det finns kommunala, regionala, nationella och europeiska val.

I de flesta länder måste man ha fyllt 18 år för att få rösta, men i många länder var rösträttsåldern från början 21 år. Många ungdomar tycker att rösträttsåldern borde sänkas. Europeiska ungdomsforumet har startat en EU-kampanj för att sänka åldersgränsen till 16 år enligt den österrikiska modellen. 

Genom att rösta utövar du din demokratiska rätt att delta i beslut som gäller din framtid och ger de folkvalda församlingarna legitimitet att utföra sina uppgifter.

Val till Europaparlamentet

Valet till Europaparlamentet (EU-valet) hålls vart femte år. Det är världens största internationella val eftersom det hålls i flera länder samtidigt. Det nyvalda Europaparlamentet håller sedan en omröstning för att välja EU-kommissionens ordförande och frågar ut och godkänner alla kommissionärer. Kommissionen är EU:s verkställande organ.

Oavsett var du bor, vad du sysslar med eller hur du lever påverkar EU din vardag. Inför EU-valet 2019 sammanställde Eurodesk material på nätet där du kan lära dig mer om hur EU fungerar, vad EU gör för sina medborgare och mycket mer!

Hur går EU-valet till?

Det finns vissa gemensamma regler för EU-valet men länderna kan ha olika regler för vissa aspekter, t.ex. om man får poströsta eller rösta från utlandet. Valdagarna kan också variera. Valet inleds vanligtvis på en torsdag (då Nederländerna går till val) och avslutas på en söndag (då de flesta andra länder håller sina val).

Antalet ledamöter som väljs i varje land beror på befolkningens storlek, men mindre länder får fler platser än vad de proportionellt sett borde ha rätt till. 

Vid det senaste valet i maj 2019 ökade valdeltagandet kraftigt till över 50 procent i genomsnitt i EU.

Om du vill veta mer om vilka frågor som diskuterades inför valet kan du läsa kandidaternas program. Många kandidater finns också på sociala medier där de svarar på frågor. Inför nästa EU-val kan du kontakta Europaparlamentets kontor i ditt land.

Om du bor utomlands får du vanligtvis rösta i ditt lands riksdags- eller parlamentsval. När det gäller valen till Europaparlamentet kan du välja vilket land du vill rösta för. Om du bor i ett annat EU-land har du dessutom rätt att rösta och ställa upp i kommunalval där.

Gå och rösta i nästa val och välj de personer och partier som du tycker bäst företräder dina åsikter.