Europeiska Ungdomsportalen
Information och möjligheter för unga i hela Europa.

DiscoverEU


DiscoverEU
Är du 18 år och medborgare i ett EU-land? Gör dig redo att upptäcka Europa!

 

Vad är DiscoverEU?

DiscoverEU är ett EU-initiativ som ger dig som är 18 år möjlighet att resa runt i Europa. Du kommer för det mesta att resa med tåg (det finns undantag så att de som bor på öar eller i avlägsna områden också kan delta), så du kan sitta och se Europas många vackra städer och landskap susa förbi. Resan är också ett sätt att träffa andra resenärer, bli mer självständig, få större självförtroende och känna dig mer som europé. Varje år hålls två ansökningsomgångar och om du har tur kan du få ett resekort från EU.  

 

När kan jag söka nästa gång?

Nästan 30 000 ungdomar fick ett resekort 2018. Nästa ansökningsomgång pågår mellan den 2 maj kl. 12 och den 16 maj kl. 12 (svensk tid). Den 2 maj dyker knappen ”Sök nu” upp på den här sidan.

 

Du måste vara född mellan den 2 juli 2000 och den 1 juli 2001, vara medborgare i ett EU-land, det vill säga ett land som är med i EU vid tidpunkten för juryns beslut om vem som får resa, och fylla i ditt id- eller passnummer i ansökningsblanketten på nätet. För att tävla om ett resekort behöver du bara göra en frågesport. Om du väljs ut kan du resa i mellan 1 och 30 dagar någon gång den 1 augusti 2019–31 januari 2020. Varför inte ta vara på möjligheten att uppleva fri rörlighet, upptäcka Europas mångfald och kultur, få nya vänner och, inte minst, lära dig mer om dig själv?

Har du en funktionsnedsättning eller ett hälsoproblem som gör det svårt att resa? Då kan du få extra stöd.

 

Kan jag resa med kompisar?

Javisst! Det bestämmer du själv. Du kan resa ensam eller med kompisar. Du kan ha högst fyra kompisar i din grupp. Alla i gruppen måste vara 18 år.

Du kan också stämma träff och samordna dina resplaner med andra DiscoverEU-resenärer, till exempel genom Facebookgruppen för DiscoverEU. Gå med i gruppen nu för att kontakta andra deltagare.

 
 ”En hel värld väntar. Packa din ryggsäck, ta med din bästa vän och åk!”

 

Vad förväntas av mig?

Eftersom du blir DiscoverEU-ambassadör ber vi dig att dela med dig av dina erfarenheter på Instagram, Facebook, Twitter eller andra sociala medier. Märk inläggen med #DiscoverEU. Du kan också hålla en presentation på din skola eller i din hemort. Ta chansen att vinna fina priser genom att delta i foto- och videotävlingen #DiscoverEU #Competition!

 

Vill du veta mer?

Vill du veta mer om tidigare ansökningsomgångar? I vårt faktablad kan du läsa mer om initiativet och ta del av några deltagares erfarenheter.

Europa ligger för dina fötter. Ta första steget!

 

Inspirerande TedX-video med Vincent-Immanuel Herr

#FreeInterrail - A Vision of a Europe for All | Vincent-Immanuel Herr | TEDxOTHRegensburg

 

 

Vill du veta mer?

Om du har frågor om DiscoverEU ber vi dig att först titta på sidan med vanliga frågor. Om du inte hittar det du söker kan du kontakta oss direkt genom att klicka på ”Fråga oss!”. Vi försöker besvara alla frågor inom fem arbetsdagar.
Fråga oss!