Europeiska Ungdomsportalen
Information och möjligheter för unga i hela Europa.

DiscoverEU


DiscoverEU


Aktuell information

Är du en av dem som fick ett DiscoverEU-resekort i november 2019? Har du inte kunnat resa på grund av coronapandemin? Oroa dig inte, vi har förlängt reseperioden fram till den 31 augusti 2021. Vårt team kommer att kontakta dig och hjälpa dig med nästa steg. Du kan fortfarande upptäcka EU!
Läs mer här

Undrar du över nästa ansökningsomgång? Så snart läget i Europa tillåter hoppas vi kunna erbjuda nya chanser att vinna ett resekort från DiscoverEU. Fortsätt att följa oss på sociala medier så får du veta vad som är på gång! 

- - -

Är du 18 år och medborgare i ett EU-land? Gör dig redo att upptäcka Europa!

 

Vad är DiscoverEU?

DiscoverEU är ett EU-initiativ som ger dig möjlighet att resa runt i Europa och få nya erfarenheter. Du kommer för det mesta att resa med tåg (det finns undantag så att de som bor på öar eller i avlägsna områden också kan delta), så du kan sitta och se Europas många vackra städer och landskap susa förbi. Varje år hålls två ansökningsomgångar och om du har tur kan du få ett resekort från EU.

Resekortet ger dig möjlighet att resa till andra EU-länder, upptäcka Europas mångfald, lära dig om dess kulturarv och historia och träffa nya vänner från hela kontinenten. Resan är också ett sätt att bli mer självständig, få större självförtroende och bli mer öppen för andra kulturer. Det är egenskaper som kan bli till stor nytta för dig i framtiden.
 

När kan jag söka nästa gång?

Omkring 70 000 ungdomar har fått ett resekort sedan DiscoverEU drog igång i juni 2018. Nästa ansökningsomgång pågår den 12–26 mars 2020. Omgången startar och avslutas kl. 12 (svensk tid). Den 12 mars dyker knappen ”Sök nu” upp på den här sidan. 

För att kunna tävla om ett resekort måste du

  • vara född mellan den 1 juli 2001 och den 30 juni 2002
  • vara medborgare i ett EU-land (dvs. ett land som är med i EU vid tidpunkten för juryns beslut om vem som får resa)
  • fylla i ditt id- eller passnummer i ansökningsblanketten på nätet.

Dessutom måste du göra en frågesport (om du inte ansöker som gruppmedlem).

Om du väljs ut kan du resa i mellan 1 och 30 dagar någon gång mellan den 1 juli 2020 och den 28 februari 2021.

Har du en funktionsnedsättning eller ett hälsoproblem som gör det svårt att resa? Då kan du få extra hjälp och stöd. Läs svaret på fråga C.18 i våra vanliga frågor om du vill veta mer.


Kan jag resa med kompisar?

Javisst! Det bestämmer du själv. Du kan resa ensam eller med kompisar. Du kan ha högst fyra kompisar i din grupp förutsatt att de uppfyller villkoren ovan. De ska använda din ansökningskod när de fyller i ansökan. Läs svaren på frågorna B.5–B.11 i våra vanliga frågor om du vill veta mer.

Du kan också stämma träff och samordna dina resplaner med andra DiscoverEU-resenärer, till exempel genom Facebookgruppen för DiscoverEU. Gå med i gruppen nu för att kontakta andra deltagare.

 
 ”En hel värld väntar. Packa din ryggsäck, ta med din bästa vän och åk!”

 

Dela dina erfarenheter

Som DiscoverEU-ambassadör ber vi dig att dela med dig av dina erfarenheter på Instagram, Facebook eller Twitter. Tagga inläggen med #DiscoverEU. Du kan också hålla en presentation på din skola eller i din hemort. Ta också chansen att vinna fina priser genom att delta i foto- och videotävlingen #DiscoverEU #Competition.

 

Vill du veta mer?

Vill du veta mer om tidigare ansökningsomgångar? I vårt faktablad kan du läsa mer om initiativet och ta del av några deltagares erfarenheter.

 

 

 

 

Europa ligger för dina fötter. Ta första steget!

 

Inspirerande TedX-video med Vincent-Immanuel Herr

Vill du veta mer?

Om du har frågor om DiscoverEU ber vi dig att först titta på sidan med vanliga frågor. Om du inte hittar det du söker kan du kontakta oss direkt genom att klicka på ”Fråga oss!”. Vi försöker besvara alla frågor inom fem arbetsdagar.
Fråga oss!