DiscoverEU


DiscoverEU


Tack för ditt intresse. Vårens ansökningsomgång är nu avslutad. I maj 2022 fick alla sökande besked om de hade valts ut eller inte. Nästa chans att söka blir under hösten 2022. Information om exakta datum kommer senare. Håll koll på den här sajten om du är 18 år eller fyller 18 under 2022. I höst delar vi ut ytterligare 35 000 resekort från DiscoverEU! Vi kommer att uppdatera sidorna med allmän information, reglerna och vanliga frågor.

Är du 18 år och bor i ett EU-land eller ett land som deltar i Erasmus+? Gör dig redo att upptäcka Europa! DiscoverEU är nu en del av den stora Erasmusfamiljen och bidrar självklart till Europaåret för ungdomar 2022 med många fler resekort och möjligheter. 

Vad är DiscoverEU?

DiscoverEU är en insats i Erasmusprogrammet som ger dig möjlighet att resa runt i Europa och få nya erfarenheter. Du kommer för det mesta att resa med tåg (det finns undantag så att de som bor på öar eller i avlägsna områden också kan delta), så du kan sitta och se Europas många vackra städer och landskap susa förbi. Varje år hålls två ansökningsomgångar och om du har tur kan du få ett resekort från EU.

Är du 18 år och bor i ett EU-land eller i Island, Liechtenstein, Nordmakedonien, Norge, Serbien eller Turkiet? Med DiscoverEU-kortet får du möjlighet att resa runt och upptäcka Europas mångfald, lära dig om dess kulturarv och historia och träffa nya vänner från hela kontinenten. Resan är också ett sätt att bli mer självständig, få större självförtroende och bli mer öppen för andra kulturer. Det är egenskaper som kan bli till stor nytta för dig i framtiden.  

NYHET! Från och med ansökningsomgången 2022 får de utvalda deltagarna ett särskilt DiscoverEU-rabattkort med rabatter på bland annat museer, kurser, idrottsaktiviteter, kollektivtrafik, boende och mat.

När kan jag söka nästa gång?

Över 130 000 ungdomar har fått ett resekort sedan DiscoverEU drog igång i juni 2018. Nästa ansökningsomgång är den 7–21 april 2022 (ansökan öppnar och stänger kl. 12 svensk tid). Den 7 april dyker knappen ”Sök nu” upp på den här sidan. 

För att kunna tävla om ett resekort måste du

  • vara född mellan den 1 juli 2003 och den 30 juni 2004
  • fylla i ditt id- eller passnummer eller personnummer i ansökningsblanketten på nätet
  • vid tidpunkten för juryns beslut vara bosatt* i 

          – ett EU-land, inklusive de utomeuropeiska länderna och territorierna, eller
          – ett land som är associerat till Erasmusprogrammet, det vill säga Island, Liechtenstein, Nordmakedonien, Norge, Serbien eller Turkiet. 

* Läs mer i reglerna under punkt 2. Vem kan söka?

Dessutom måste du göra en frågesport (om du inte ansöker som gruppmedlem).

Om du väljs ut kan du resa i mellan 1 och 30 dagar någon gång mellan den 1 juli 2022 och den 30 juni 2023. 

Har du en funktionsnedsättning eller ett hälsoproblem som gör det svårt att resa? Då kan du få extra hjälp och stöd. Läs svaret på fråga C.13 i våra vanliga frågor om du vill veta mer.

Är du för ung för att söka? Oroa dig inte! Det kommer en ny omgång varje höst och vår.

Kan jag resa med kompisar?

Javisst! Det bestämmer du själv. Du kan resa ensam eller med kompisar. Du kan ha högst fyra kompisar i din grupp förutsatt att de uppfyller villkoren ovan. De ska använda din ansökningskod när de fyller i ansökan. Läs svaren på frågorna B.5–B.11 i våra vanliga frågor om du vill veta mer.

Du kan också samordna dina resplaner med andra DiscoverEU-resenärer, till exempel genom Facebookgruppen för DiscoverEU. Gå med i gruppen nu för att kontakta andra deltagare.

Om du väljs ut får du hjälp att förbereda din resa och knyta kontakter. De nationella programkontoren anordnar till exempel möten före resan och träffar med andra resenärer.


”En hel värld väntar. Packa din ryggsäck, ta med din bästa vän och åk!”

 

Dela dina erfarenheter 

Som DiscoverEU-ambassadör ber vi dig att dela med dig av dina erfarenheter på Instagram, Facebook eller Twitter. Tagga inläggen med #DiscoverEU. Du kan också hålla en presentation på din skola eller i din hemort. Ta också chansen att vinna fina priser genom att delta i foto- och videotävlingen #DiscoverEU #Competition

Vill du veta mer?

Vill du veta mer om tidigare ansökningsomgångar? I våra faktablad kan du läsa mer om DiscoverEU och ta del av några deltagares erfarenheter.

 

Europa ligger för dina fötter. Ta första steget!
 

 

Inspirerande TedX-video med Vincent-Immanuel Herr

#FreeInterrail - A Vision of a Europe for All | Vincent-Immanuel Herr | TEDxOTHRegensburg