Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

DiscoverEU


DiscoverEU


Najnovije vijesti

Jedan si od dobitnika putne propusnice DiscoverEU iz studenoga 2019.? Ako je tvoje putovanje odgođeno zbog bolesti COVID-19, ne brini se jer smo produljili razdoblje u kojem možeš putovati do 31. kolovoza 2021. Netko iz našeg tima će ti se javiti i reći što trebaš učiniti. I dalje možeš otkriti našu Europu!
Za više informacija klikni ovdje.

Što je sa sljedećim krugom prijava? Čim to okolnosti u Europi dopuste, učinit ćemo sve da se inicijativa DiscoverEU ponovno pokrene i omogućiti osvajanje propusnica. Prati nas i dalje na društvenim mrežama i saznaj sve novosti! 

- - -

Imaš 18 godina i građanin si Europske unije? Pripremi se za upoznavanje Europe!

 

Što je DiscoverEU?

DiscoverEU je inicijativa Europske unije koja ti nudi priliku da putuješ Europom i stekneš vrijedna iskustva. Putujući uglavnom vlakom (uz iznimke za sudionike koji žive na otocima ili u udaljenim područjima) otkrit ćeš prekrasne krajolike Europe i raznolikost njezinih gradova. Mladi se mogu prijaviti tijekom dvaju krugova prijava koji se održavaju svake godine. Odabrani će biti nagrađeni putnim propusnicama.

Inicijativa DiscoverEU osamnaestogodišnjim građanima EU-a nudi mogućnost putovanja na kojem će iskusiti slobodu kretanja Europskom unijom, otkriti raznolikost Europe, učiti o europskoj kulturnoj baštini i povijesti te se povezati s drugim mladima diljem Europe. Osim toga, ta inicijativa mladima pomaže razviti vještine koje će im biti važne u budućnosti, kao što su neovisnost, samopouzdanje i otvorenost prema drugim kulturama.
 

Kada će biti sljedeći krug prijava?

Oko 70 000 mladih osvojilo je putne propusnice od prvog kruga prijava u lipnju 2018. Sljedeći krug prijava trajat će od četvrtka, 12. ožujka 2020. u 12 sati do četvrtka, 26. ožujka 2020. u 12 sati (po srednjoeuropskom vremenu). Na dan otvaranja prijava na ovoj će se stranici pojaviti gumb „Prijavi se”! 

Kandidati moraju ispunjavati sljedeće uvjete:

  • moraju biti rođeni između 1. srpnja 2001. i 30. lipnja 2002. (uključujući te datume)
  • moraju imati državljanstvo jedne od država članica Europske unije u trenutku donošenja odluke o dodjeli
  • moraju u internetski obrazac za prijavu upisati ispravan broj osobne iskaznice ili putovnice.

Zatim će trebati odgovoriti na pitanja iz kviza (osim ako se prijavljuju kao član skupine).

Odabrani sudionici moći će putovati u razdoblju od najmanje jednog, a najviše 30 dana od 1. srpnja 2020. do 28. veljače 2021.

Sudionici s invaliditetom ili zdravstvenim problemom koji im otežava putovanje primit će potporu i pomoć kako bismo im omogućili sudjelovanje u inicijativi DiscoverEU. Više pročitaj u odjeljku C.18. s odgovorima na najčešća pitanja.


Mogu li na put povesti i prijatelje?

Možeš! Odluka je na tebi. Možeš putovati samostalno ili u skupini s još najviše četvero prijatelja ako oni ispunjavaju prethodno navedene uvjete. Oni će morati podnijeti vlastite prijave i pritom navesti tvoju šifru prijave. Više pročitaj u odjeljcima od B.5. do B.11. s odgovorima na najčešća pitanja.

Osim toga, možeš organizirati susrete i kombinirati planove putovanja s drugima koji su dobili putne propusnice! Za to ti može pomoći grupa DiscoverEU na Facebooku. Uključi se u grupu i poveži s drugim sudionicima!

 
 „Čeka te cijeli svijet. Spakiraj se, okupi dobro društvo i kreni.”

 

Razmjena iskustava

Kao ambasadora inicijative DiscoverEU pozvat ćemo te da svoje priče s putovanja podijeliš na društvenim mrežama poput Instagrama, Facebooka ili Twittera. Ne zaboravi ih označiti s #DiscoverEU! Možeš održati i prezentaciju u svojoj školi ili za lokalnu zajednicu. Osim toga, možeš sudjelovati i u natječaju Fotografije i videozapisi #DiscoverEU #Competition te osvojiti sjajne nagrade.

 

Želim znati više!

Zanima te više o prethodnim krugovima prijava? U informativnom članku o inicijativi DiscoverEU doznaj više o samoj inicijativi i iskustvima drugih mladih putnika.

 

 

 

 

Europa te čeka. Napravi prvi korak.

 

Inspirativni videozapis Vincenta-Immanuela Herra na TedX-u

Trebate više informacija?

Imate li pitanja o projektu DiscoverEU, pogledajte odgovore na stranici s najčešćim pitanjima. Ako na stranici ne pronađete informacije koje tražite, možete nam se izravno obratiti klikom na gumb „Pitajte nas!”. Na sve upite nastojimo odgovoriti u roku od pet radnih dana.
Pitajte nas!