Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

DiscoverEU


DiscoverEU
Hvala ti na zanimanju za DiscoverEU. Nažalost, lipanjski rok za prijave je istekao. Ali bez brige, novi krug počinje već ove jeseni. Imat ćeš još jednu priliku osvojiti putne karte (pojedinosti ćemo objaviti naknadno).

 

Što je DiscoverEU?

Imaš 18 godina? Privlače te pustolovine? Onda se pripremi za otkrivanje Europe! Pridruži se inicijativi Europske unije DiscoverEU, koja mladima nudi priliku da putuju Europom.

U prvom krugu prijava, koji je završio u lipnju 2018., zanimanje mladih Europljana bilo je golemo. Za putne karte DiscoverEU prijavilo ih se čak 100 480! Dobilo ih je 15 000 mladića i djevojaka koji su točno odgovorili na pitanja u kvizu i bili najbliže točnom odgovoru na dodatno pitanje nagrađeno je putnim kartama.

Ove jeseni održat će se drugi krug prijava pa će još mladih dobiti priliku za osvajanje putnih karata.

Zašto ne iskoristiti priliku da doživiš slobodu kretanja, bolje upoznaš raznolikost Europe, uživaš u njezinu kulturnom bogatstvu, stekneš nove prijatelje i, naposljetku, bolje upoznaš sebe?

Europska je kulturna baština doista raznolika. DiscoverEU sjajna je prilika da istražiš što Europa nudi. Možeš, primjerice, posjetiti Europsku prijestolnicu kulture (znaš li koji grad ove godine ima tu čast?). Ili obići mnogobrojne festivale i umjetničke događaje koji se organiziraju u okviru Europske godine kulturne baštine 2018.? Možda više voliš razgledavati muzeje ili ići na izlete u parkove prirode? Istražujući kulturnu baštinu možeš upoznati jedinstvo i raznolikost Europe, a s ljudima iz drugih kultura razgovarati o onome što nam je zajedničko. Toliko je toga za otkriti!

Uglavnom ćeš putovati vlakom, a to znači da ćeš moći uživati u beskrajnoj raznolikosti gradova i prekrasnih krajolika koju nudi naš kontinent.

Da bi mogli sudjelovati građani EU-a iz svih dijelova kontinenta, putne karte vrijedit će i za druga prijevozna sredstva poput autobusa i trajekata. U iznimnim će slučajevima, i ako nisu dostupna druga prijevozna sredstva, biti dopušteno i putovanje avionom. To će olakšati sudjelovanje mladima koji žive u udaljenim područjima ili na otocima.

 

Prvi krug prijava

Prvi je krug prijava počeo 12. lipnja 2018. u podne, a završio 26. lipnja 2018. u podne (po srednjeeuropskom ljetnom vremenu). Prijaviti su se mogli samo mladi koji su:

  • imali 18 godina na 1. srpnja 2018. (rođeni između 2. srpnja 1999. i 1. srpnja 2000., uključujući te datume)
  • državljani ili državljanke jedne od 28 država članica Europske unije
  • unijeli broj osobne iskaznice ili putovnice u elektronički obrazac za prijavu
  • na put kretali iz jedne od 28 država članica EU-a
  • namjeravali otputovati između 9. srpnja i 30. rujna 2018.
  • planirali putovati od 1 do 30 dana
  • planirali putovati u najmanje jednu, a najviše četiri druge države EU-a
  • htjeli postati ambasadori inicijative DiscoverEU.

Aktualni su se putnici za DiscoverEU mogli prijaviti samostalno ili u skupini od najviše pet osoba. 

Ocjenjivački odbor sastao se 27. lipnja, a 28. lipnja, u skladu s kriterijima za dodjelu nagrada, 15 000 dobitnika primilo je sretnu vijest. Pred njima je izvanredna prilika da ovog ljeta otkriju Europu. 

Najčešća pitanja

 

Jesenski krug prijava

Drugi krug prijava održat će se u jesen 2018. Ako niste osvojili putne karte u prvom krugu, drugu priliku imat ćete već ove jeseni.

Više informacija objavit ćemo uskoro na Europskom portalu za mlade i na društvenim medijima.

 

Europa ti može biti na dlanu. Učini prvi korak.

 

Inspirativni videozapis Vincenta-Immanuela Herra na TedX-u

#FreeInterrail - A Vision of a Europe for All | Vincent-Immanuel Herr | TEDxOTHRegensburg

Video Description: 

 

Što želimo od tebe?

Kad postaneš ambasador inicijative DiscoverEU, htjeli bismo da ispričaš kako ti je bilo na putovanju, primjerice na društvenim mrežama poput Instagrama, Facebooka ili Twittera ili da održiš prezentaciju u školi ili za lokalnu zajednicu. Bez obzira na rezultat, ne zaboravi se pridružiti grupi DiscoverEU na Facebooku!

 

Trebate više informacija?

Imate li pitanja o projektu DiscoverEU, pogledajte odgovore na stranici s najčešćim pitanjima. Ako na stranici ne pronađete informacije koje tražite, možete nam se izravno obratiti klikom na gumb „Pitajte nas!”. Na sve upite nastojimo odgovoriti u roku od pet radnih dana.
Pitajte nas!