Uniós finanszírozás

Az EU számos projekt és program megvalósítását finanszírozza, illetve támogatja, többek között az alábbi területeken:

 • oktatás,
 • egészségügy,
 • fogyasztóvédelem,
 • környezetvédelem,
 • humanitárius segítségnyújtás.

Az EU szigorúan szabályozza a finanszírozást annak érdekében, hogy szoros ellenőrzést gyakoroljon a források felhasználása felett, továbbá hogy a források elköltése során érvényesüljön az átláthatóság és az elszámoltathatóság.

Az uniós finanszírozás összetett folyamat, mivel sok különböző típusú program létezik, amelyeket különböző szervek kezelnek. Az uniós költségvetés több mint 76%-ával a tagállamok gazdálkodnak. Idetartoznak a strukturális alapok forrásai, amelyek a regionális, a politikai, a szociális és a képzési programok finanszírozása mellett a mezőgazdaságot (pl. a gazdákat) támogatják.

A finanszírozás két fő típusa

Támogatás konkrét projektek megvalósítására ítélhető oda, amelyek kiválasztása rendszerint pályázati felhívás közzététele után történik. Az EU az adott projekt költségeinek egy részét állja, a fennmaradó összeget más forrásokból kell előteremteni.

Intézményeinek és programjainak zökkenőmentes működtetése érdekében az EU szolgáltatásokat, árukat és építési beruházásokat vásárol közbeszerzési szerződések útján. A szerződések közbeszerzési eljárások révén nyerhetők el. Közbeszerzési szerződés számos területen köthető, példaként említhetők a következők: tanulmányok készítése, technikai segítségnyújtás és képzés, tanácsadás, konferenciaszervezés, informatikai termékek beszerzése.

A 28 EU-biztosból álló testület viseli végső fokon a politikai felelősséget azért, hogy az uniós pénzeszközök felhasználása szabályszerűen menjen végbe. Minthogy azonban az uniós támogatások túlnyomó részével a tagállamok gazdálkodnak, a tagállami kormányok felelnek az ellenőrzések, köztük az éves ellenőrzés lefolytatásáért.

Kedvezményezettek

Kisvállalkozások

A kisvállalkozások támogatás, kölcsön, illetve hitelgarancia formájában juthatnak uniós forrásokhoz. A támogatás közvetlen pénzügyi támogatást jelent, míg a kölcsön és a hitelgarancia esetében az uniós források a tagállamok által kezelt programokon keresztül állnak a kisvállalkozások rendelkezésére.

Uniós finanszírozási lehetőségek kisvállalkozásoknak

Civil szervezetek

Civil szervezetek is pályázhatnak forrásokért, amennyiben nonprofit tevékenységet folytatnak valamely uniós szakpolitikai területen.

Uniós finanszírozási lehetőségek civil szervezeteknek (szakpolitikai területenként)

Fiatalok

Az EU az alábbi két program keretében támogatja a fiatalokat:

 • Az egész életen át tartó tanulás programja külföldi tanulmányi lehetőségekhez juttatja a diákokat az Erasmus DeutschEnglishfrançais program révén, támogatást nyújt azoknak, akik középfokú tanulmányaikat készülnek befejezni, és külföldi szakképzési lehetőségeket biztosít.
 • A Fiatalok lendületben program olyan projekteket társfinanszíroz, amelyek a polgári szerepvállalást, az önkéntes munkát és a különböző kultúrák jobb megismerését ösztönzik.

Az egész életen át tartó tanulás programja: oktatási és képzési támogatások English
A Fiatalok lendületben program: részvételi feltételek DeutschEnglishfrançais

Kutatók

A kutatók számára 2007. és 2013. között több mint 53 milliárd euró áll rendelkezésre, legfőképpen a hetedik keretprogram révén. Az EU a következő területeken társfinanszíroz kutatási tevékenységeket: együttműködés, ötletek, emberek, kapacitások, nukleáris kutatás.

Uniós finanszírozási lehetőségek a kutatás és az innováció támogatására

Mezőgazdasági termelők

A legtöbb uniós mezőgazdasági termelő jogosult közvetlen kifizetés formájában jövedelemtámogatásban részesülni. A termelőknek be kell tartaniuk a vonatkozó környezetvédelmi, állatjóléti és élelmiszer-biztonsági előírásoknak.

A legtöbb támogatás független a termeléstől. Bizonyos feltételek teljesülése esetén azonban az uniós tagállamok dönthetnek úgy, hogy csökkentik a közvetlen kifizetések összegét, és a támogatás mértékét a termeléstől teszik függővé.

Nemzeti vidékfejlesztési programok – kapcsolatfelvétel országonként English

Uniós finanszírozás az Ön országában/régiójában

Mely projektek részesülnek EU-finanszírozásban az Ön országában/régiójában?

A kék színnel jelzett országokra kattintva utánanézhet, hogy az adott országban milyen projektek kapnak támogatást az alábbi alapok valamelyikéből:

 • Európai Regionális Fejlesztési Alap
 • Európai Szociális Alap
 • Kohéziós Alap
 • Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap
 • Európai Tengerügyi és Halászati Alap
FusionMaps
A térképen az országokra kattintva a tagállami hatóságok által üzemeltetett honlapok linkjeit lehet megjeleníteni. A honlapok tartalmáért kizárólag a tagállamok felelősek.

 Kapcsolódó weboldalak

 • A 2014–2020-as időszakra vonatkozó többéves pénzügyi keret programjai Deutsch (de) English (en) français (fr)  

Segítsen tökéletesíteni honlapunkat!

Megtalálta-e a keresett információt?

IgenNem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?