Juridische mededeling | Over de EUROPA-website | Zoeken | Contact
Europa viert feest! - 50e verjaardag van het Verdrag van RomeSla taalkeuzebalk over (sneltoets: 2) 01/02/2008
EUROPA > 50e verjaardag > Nieuws en media > Artikel

Visies op Europa

Visies op Europa
Het atrium van de expositieruimte van Tour et Taxis met de tentoonstelling Visionaire vrouwen (Bettina Flitner)

20/04/07

Een jaar lang staan bij verschillende tentoonstellingen en evenementen de nieuwe EU-burgers in de kijker, net als allerlei aspecten van de 50-jarige geschiedenis van de EU. Het is een platform voor fantasierijke, enthousiaste en controversiële visies op Europa.

Wat weet u over de landen die dit jaar lid zijn geworden van de EU? Een reizende fototentoonstelling bekijkt het leven, de tradities en de bijzondere en soms verrassende eigenschappen van de "nieuwe Europeanen" door de ogen van beroemde fotografen van het gerenommeerde fotopersbureau Magnum. Na Parijs, Milaan, Boedapest en Warschau is de tentoonstelling "Euro Visions" nu in Brussel.

In Brussel loopt ook de avantgardistische tentoonstelling A Vision for Brussels over een ambitieus project van internationale architecten voor de hoofdstad van Europa. Ze stellen voor om symbolische gebouwen zoals die van het Europees Parlement en de Commissie opnieuw vorm te geven en zo de instellingen van de EU dichter bij de mensen te brengen.

Meer dan 40 enorme portretten van Europa's meest visionaire vrouwen uit de wereld van cultuur, wetenschap, economie en politiek hangen in het atrium van de expositieruimte van Tour & Taxis in Brussel. Drie jaar lang reisde de Duitse fotografe Bettina Flitner door Europa en ontmoette zo'n 70 vrouwen die in hun eigen land rolmodellen zijn geworden, waaronder de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Zweedse misdaadauteur Liza Marklund en de Italiaanse advocate Ilda Bocassini, symbool van de strijd tegen maffia.

Op 30 en 31 maart was er in Palermo een ‘Euro Circus’ italiano. Het centrum van de stad werd het podium voor interactieve tentoonstellingen en shows waar meer dan 60 000 mensen naar kwamen kijken. Er was ook aandacht voor wat belangrijk is voor het dagelijks leven van Europeanen zoals de burgerrechten en de gevolgen van EU-wetten.

Om ons verleden nog eens te bekijken door de ogen van de pers zijn in Litouwen, Denemarken dansk en België français"krantententoonstellingen" georganiseerd die een originele kijk geven op de historische gebeurtenissen in Europa in de periode 1957-2007, zoals die zijn beschreven in de grootste dagbladen van die landen.

Juridische mededeling | Over de EUROPA-website | Zoeken | Contact | Naar boven