Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Bevezetés

Üdvözlünk a 2019. évi Európai Ifjúsági Hét alkalmából! Április 29. és május 5. között Európa-szerte számtalan rendezvényre kerül sor az „Én és a demokrácia” témájában. Hogyan befolyásolhatják a fiatalok az életüket meghatározó legfontosabb döntéseket, és miként vállalhatnak nagyobb szerepet a társadalom jobbá tételében? Ezekre és hasonló kérdésekre keresünk választ a kampányhét során.

Vegyél részt Te is a vitákban és az ünnepi rendezvényeken!

Miért „Én és a demokrácia”?

Azért választottuk ezt a témát, mert hangsúlyozni szeretnénk, mennyire fontos, hogy a fiatalok tevékenyen közreműködjenek a jövőjük szempontjából kulcsfontosságú döntések meghozatalában! Közelegnek a május 23–26-án esedékes európai választások. Ne szalaszd el az alkalmat, add le Te is a voksodat

De nem elég csupán négyévente elmenni szavazni. A választások közötti időszakban is számos lehetőség kínálkozik az EU és tagországainak demokratikus életében való részvételre: vállalj önkéntes munkát, lépj kapcsolatba szakpolitikai döntéshozókkal, vegyél részt nyilvános konzultációkban és vitafórumokon. Igyekezz minden lehetséges módon hangot adni elképzelésednek, legyen szó az éghajlatváltozásról vagy az ifjúsági munkanélküliségről, vagy bármi más fontos társadalmi ügyről.

A demokrácia olyan érték, amelyet mi európaiak magától értetődőnek tekintünk, ám hosszú és rögös volt az út, amely elvezetett bennünket idáig. Miénk ez a demokrácia. Mindannyiunk kinyilatkoztatott véleménye tartja életben. Közös vívmányunk, melyre méltán büszkék lehetünk. A demokrácia rólad és neked szól.

Mi az Európai Ifjúsági Hét?

Az Európai Ifjúsági Hét kétévente kerül megrendezésre. Célja, hogy az Erasmus+ programban részt vevő országokban szervezett rendezvények révén ráirányítsa a figyelmet az ifjúsági tevékenységekre, és népszerűsítse azokat Európa-szerte. Számos helyi szervezésű rendezvény van tervbe véve a különböző országokban, ezen túlmenően pedig az Európai Ifjúsági Hét központi brüsszeli eseményén az Európai Parlamentben fiatalok, projektrésztvevők, ifjúsági szervezetek és szakpolitikai döntéshozók találkozhatnak majd egymással.

Ki szervezi az Európai Ifjúsági Hetet?

Az Európai Bizottság Oktatásügyi, Ifjúságpolitikai, Sportügyi és Kulturális Főigazgatósága szervez egy nagyszabású központi rendezvényt, partnerségben az Európai Parlamenttel, és bevonva az Európai Bizottság más főigazgatóságait. Az egyes tagországokban az Erasmus+ programot gondozó nemzeti ügynökségek szervezik és koordinálják a kampányhét keretébe illeszkedő eseményeket, szoros együttműködésben az Eurodesk hálózattal. 

Hogyan lehet részt venni a brüsszeli rendezvényeken?

Az Európai Ifjúsági Hét brüsszeli eseményeire április 17-éig 12:00 közép-európai nyári időszámítás szerint lehet regisztrálni. Bárki részt vehet a rendezvényeken. Regisztrálj minél hamarabb, mert csak korlátozott számú érdeklődőnek tudjuk biztosítani a részvételt! Jelentkezz be az Európai Ifjúsági Hét közösségi oldalaira, és vegyél részt a videópályázaton, melynek 30 nyertesét meghívjuk a brüsszeli központi rendezvénysorozatra, és a szállásukról is gondoskodunk.

Hogyan lehet részt venni a helyi rendezvényeken?

Ezen az oldalon utána tudsz nézni, hol szerveznek a közeledben az Európai Ifjúsági Héthez kapcsolódó eseményt, és megtudhatod, hogy a részvételhez hogyan léphetsz kapcsolatba a szervezővel. A rendezvények kínálata folyamatosan bővül. Ha a környékeden egyelőre nincsenek rendezvények, látogass vissza később a honlapra, hátha időközben változott a helyzet!

Események

1024 Események
35 Countries
118393 Participants