Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Europske snage solidarnosti

Što su Europske snage solidarnosti?

Europske snage solidarnosti nova su inicijativa Europske unije kojom se stvaraju mogućnosti za mlade da volontiraju ili rade na projektima u svojim zemljama ili u inozemstvu koji su od koristi zajednicama i ljudima diljem Europe.

Svi mladi koji sudjeluju u Europskim snagama solidarnosti moraju se složiti s njihovom misijom i načelima te ih se pridržavati.

Za Europske snage solidarnosti možete se registrirati s navršenih 17 godina, ali ne možete započinjati projekte dok ne navršite 18. Projekti Europskih snaga solidarnosti bit će dostupni sudionicima u dobi do 30 godina.

Nakon jednostavnog postupka registracije sudionici Europskih snaga solidarnosti mogu biti odabrani i pozvani sudjelovati u širokom rasponu projekata, kao što su pomoć pri sprečavanju prirodnih katastrofa ili obnovi nakon katastrofa, pomoć u centrima za tražitelje azila ili rad na različitim socijalnim pitanjima u zajednicama.

Projekti koje podupiru Europske snage solidarnosti mogu trajati od dva mjeseca do dvanaest mjeseci. Obično će se odvijati u državama članicama Europske unije.

Više informacija o Europskim snagama solidarnosti [najčešća pitanja]

Zainteresirani ste?

Ako ste spremni na izazov i želite se posvetiti pomaganju drugima, pridružite se Europskim snagama solidarnosti već danas!

Kliknite na donji gumb za početak registracije. Kako biste se što lakše registrirali, možete se prijaviti uz pomoć računa neke od društvenih mreža ili stvoriti račun uz pomoć podataka za EU Login. Pogledajte našu politiku zaštite privatnosti podataka.

Koronavirus: Posljedice za aktivnosti mobilnosti u okviru programa Erasmus+ i Europskih snaga solidarnosti

• Komisija u potpunosti poštuje sve mjere zaustavljanja širenja zaraze koje se trenutačno poduzimaju na nacionalnoj razini. Komisija također razumije da te mjere mogu imati posljedice na sudjelovanje studenata, učenika, volontera i drugih u aktivnostima mobilnosti programa Erasmus+ i Europskih snaga solidarnosti. 
• S obzirom na trenutačnu situaciju određeni sudionici ne mogu putovati iz svojih domovina ili se ne mogu vratiti kući. Zbog te nesigurnosti neki roditelji ne žele dopustiti svojoj djeci da putuju.
• Kao odgovor na te nesigurnosti primjenjujemo najveću moguću fleksibilnost u provedbi programa koliko nam to dopušta postojeći pravni okvir. 
• U skladu s novim smjernicama, nacionalne agencije za Erasmus+ mogu se pozivati na „klauzule o višoj sili”. To će im dopustiti da procijene mogućnost preuzimanja dodatnih troškova do najvišeg iznosa bespovratnih sredstava. Tako će moći i odgoditi planirane aktivnosti za najviše 12 mjeseci po projektu. O tome smo obavijestili i nacionalna nadležna tijela.
• Pozorno pratimo razvoj situacije i prema potrebi ćemo donositi dodatne mjere.
• Pitanja i odgovoru u vezi s programom Erasmus + i Europskim snagama solidarnosti s obzirom na pandemiju COVID-a 19 dostupni su ovdje.